Veelgestelde vragen over Ockto

Wat is Ockto en hoe werkt het?

De Ockto app helpt u om uw gegevens veilig en eenvoudig aan te leveren

U gebruikt Ockto als u online de Leef Hypotheek aanvraagt. Ockto haalt uw gegevens op bij de Belastingdienst, MijnOverheid, UWV en mijnpensioenoverzicht.nl. Uw gegevens worden daarna automatisch voor u ingevuld. U hoeft ze alleen nog maar te controleren.

Waarom vragen wij u om Ockto te gebruiken?

Wij vinden het belangrijk dat er zorgvuldig met uw gegevens wordt omgegaan. Met Ockto worden uw gegevens veilig opgehaald en bij ons aangeleverd. Ockto staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank. Ook moet Ockto voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de hoogste veiligheidseisen. Wilt u liever geen gebruikmaken van Ockto? Dan kunt u de Leef Hypotheek aanvragen met een adviseur

Ockto haalt alle gegevens op die nodig zijn voor uw aanvraag

We gebruiken de meest actuele gegevens. Is er in de tussentijd toch iets veranderd? En denkt u dat dit invloed heeft op uw aanvraag? Neem dan contact met ons op via (055) 579 8100. We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 21.00 uur. En op vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.

Hoe werkt Ockto?

Om Ockto te gebruiken heeft u uw mobiele telefoon of tablet nodig. Heeft u deze bij de hand? Doorloop dan de volgende stappen:
Installeer de Ockto app op uw mobiele telefoon of tablet. Download de iOS versie of de Android versie.
De Ockto app vraagt u dan om een QR-code te scannen. Deze vindt u op de plek waar u de Leef Hypotheek aanvraagt.
Nadat u de QR-code heeft gescand, vraagt Ockto u om met uw DigiD in te loggen bij de overheids­websites. Heeft u nog geen DigiD account? Vraag dan een DigiD account aan. Om uw gegevens op te halen, moet u in kunnen loggen via de DigiD app of met sms-controle. Heeft u nog niet eerder ingelogd bij MijnOverheid? Log dan eerst in bij MijnOverheid.
Met uw DigiD kunt u in de Ockto app inloggen bij de overheids­websites. Ockto verzamelt uw gegevens en presenteert ze overzichtelijk in de app. Daarna kunt uw toestemming geven om de gegevens te versturen naar Centraal Beheer.
Nadat uw gegevens naar ons zijn doorgestuurd, vullen wij de velden automatisch voor u in. U hoeft alleen nog uw gegevens te controleren.

Waar haalt Ockto mijn gegevens op?

Ockto haalt de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) op bij de Belasting­dienst. Hierin staan gegevens over uw huishouden, inkomen, bezittingen en schulden. Dit is dezelfde informatie die ook is ingevuld bij het doen van uw jaarlijkse belastingaangifte.
Bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) haalt u uw actuele salaris op. Uw werkgever moet iedere maand opgeven wat u als werknemer heeft verdiend. Deze informatie is voor u beschikbaar.
Ockto haalt al uw pensioen­aanspraken op bij Mijnpensioenoverzicht.nl. Alle Nederlandse pensioenuitvoerders zijn verplicht deze gegevens beschikbaar te stellen. Heeft u zelf iets geregeld voor uw pensioen? Dit vindt u niet terug op Mijnpensioenoverzicht.nl.
Mijnoverheid verzamelt uw informatie vanuit de basisregistratie personen, het Kadaster en het WOZ-register.