Een hypotheek aanvragen

Dit komt er allemaal bij kijken

U kunt een hypotheek aanvragen via een adviseur. Of u kunt de hypotheek zelf online aanvragen. Een adviseur geeft u advies over de hypotheekvorm die het best bij uw situatie past en regelt de hele aanvraag van de hypotheek. Gaat u zelf online een hypotheek aanvragen, dan kiest u zelf de hypotheekvorm en aanbieder die bij u past.
Of u nu zelf uw hypotheek aanvraagt of samen met uw adviseur uw hypotheek aanvraagt, er is altijd een aantal stappen die u in de hypotheekaanvraag tegenkomt.

1. Verdiep uzelf in hypotheken

Of u nu zelf een hypotheek gaat aanvragen of via een adviseur, het is altijd nuttig om basiskennis te hebben over hypotheken. Dat kan bijvoorbeeld door de Hypotheek Academie te doen van Centraal Beheer. Hier leert u in 1,5 uur de basiszaken rondom hypotheken en wat er bij komt kijken.

2. Kies of u (uw hypotheek) aanvraagt via een adviseur, met online advies of zelf online

Alle vormen hebben voor- en nadelen. Met een hypotheek gaat u voor langere tijd een grote financiële verplichting aan. U moet zeker weten dat u die kosten ook voor langere tijd kunt dragen. Kijk bijvoorbeeld ook direct naar verzekeringen die u kunt afsluiten om financiële risico’s op te vangen.

3. De aanvraag doen

Bij het aanvragen van een hypotheek geeft u veel gegevens van uzelf. Koopt u samen met uw partner, dan moet ook die gegevens aanleveren. Denk aan persoonlijke gegevens. U vult ook uw financiële gegevens in: u moet bijvoorbeeld aantonen hoeveel u verdient. Ook wil een hypotheekverstrekker weten welke schulden en leningen u hebt. De hypotheekverstrekker toetst dat ook bij het Bureau Krediet Registratie. Tenslotte heeft een hypotheekverstrekker gegevens nodig over de woning die u wilt kopen: wat is de waarde van die woning en voor welk bedrag wilt u een hypotheek afsluiten. U kunt maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. U heeft dus ook altijd nog eigen geld nodig voor de aankoop van een huis, voor het betalen van onder meer: notariskosten, hypotheekkosten en overdrachtsbelasting.

4. U ontvangt een rentevoorstel

Een adviseur zal voor u een rentevoorstel aanvragen of u vraagt dit zelf aan. In het rentevoorstel staat beschreven hoeveel u daar maandelijks gaat betalen. Gaat u akkoord met dit aanbod, dan kunt u dit ondertekenen en terugsturen. Het renteaanbod (of Voorstel met Renteaanbod, of indicatief aanbod) tekent u binnen een paar weken. Het aanbod is vaak een paar maanden geldig en geeft u alvast zekerheid over:

  • Welke rente u maximaal gaat betalen voor de gekozen rentevast-periode
  • Welke voorwaarden er gelden

Vanaf het moment dat u een rentevoorstel ontvangt, heeft u een aantal maanden de tijd om naar de notaris te gaan. Daar ondertekent u dan het koopcontract en de akte voor de hypotheek. Bij sommige hypotheek verstrekkers kunt u het renteaanbod verlengen. U betaalt dan per maand verlenging een percentage van het te lenen bedrag.

5. Documenten verzamelen en aanleveren

Nu is het moment aangebroken waarop u alle benodigde informatie en documenten aanlevert. In het renteaanbod staat precies om welke informatie en documenten het gaat. Denk daarbij aan:

  • Documenten en bewijzen over uw financiële situatie.
  • Een taxatierapport van de woning die u wilt financieren.
  • Een overlijdensrisicoverzekering.
  • Legitimatiebewijs.

Tijdens deze stap regelt u ook alvast een afspraak met uw notaris.

6. Definitief Aanbod

Zodra alle aangeleverde informatie en documenten kloppen, krijgt u van de hypotheekverstrekker het definitief aanbod. Dit Definitief Aanbod vervangt dan het renteaanbod. U heeft een aantal weken om te beslissen of u met dit definitieve voorstel akkoord gaat. Naast de zekerheden die u al had met het Voorstel voor Renteaanbod, krijgt u met het Definitief Aanbod precies te zien hoe uw hypotheek er uit gaat zien. U heeft nu ook zekerheid dat de hypotheekverstrekker akkoord is.

7. Naar de notaris

Bij de notaris tekent u de akte voor uw hypothecaire lening. En de akte van overdracht. Vanaf dat moment is uw hypotheek helemaal rond.