Dubbele woonlasten

Eerst gekocht, dan verkopen

Heeft u een nieuw huis voordat uw huidige huis is verkocht? Dan krijgt u dubbele woonlasten. U betaalt nog voor de hypotheek op uw huidige huis. En u betaalt al hypotheek voor uw nieuwe huis. Of voor een huis dat nog gebouwd moet worden, als u koos voor nieuwbouw.

Houd de kosten laag

Elke maand 2 keer de hypotheeklasten betalen kan al best duur zijn. Maar u heeft ook dubbele kosten voor dingen zoals gemeentelijke belastingen, verzekeringen, elektriciteit en misschien gas. En misschien extra kosten voor het blijven onderhouden van de oude woning. Dit zijn manieren om de kosten laag te houden, als uw oude woning leeg komt te staan:

U mag de hypotheekrente voor allebei de woningen aftrekken bij uw belastingaangifte

Dit geldt vanaf het moment dat u uw oude woning te koop zet. En tot 2 jaar daarna. Koopt u een nieuwbouwhuis? En wordt dat nog gebouwd? Dan telt het jaar waarin u de woning kocht. En geldt voor de 3 jaar daarna.

U betaalt geen eigenwoningforfait voor uw oude woning

U betaalt het eigenwoningforfait niet als uw oude huis te koop staat. En u er niet meer woont. U betaalt ook geen eigenwoningforfait voor een huis dat nog gebouwd wordt.

Onderzoek of u het huis kunt verhuren

Steeds vaker worden huizen die langer te koop staan verhuurd. Het is een manier om inkomsten te hebben die de dubbele lasten minder maken. Maar het heeft ook risico’s. Zeker als u de huurder niet kent. U mag niet zomaar uw woning verhuren. Bespreek dit altijd met uw hypotheekverstrekker. En is het toegestaan? Maak dan duidelijke afspraken over de huurperiode, het gebruik van de woning en of de verhuurder dingen aan het huis mag veranderen. Als u het huis verhuurt, mag u voor dit huis de hypotheekrente niet meer aftrekken in uw belastingaangifte.

Probeer de kosten van energie laag te houden

Kijk in het lege huis of u zoveel mogelijk energie kunt besparen. Woont er niemand? Dan kunt u bij uw energieleverancier een ‘leegstandstarief’ aanvragen. U betaalt dan niet meer uw normale maandelijkse energiekosten. Maar er wordt rekening mee gehouden dat er bijna geen energie wordt gebruikt. Misschien is het nog de moeite waard om over te stappen op een goedkopere aanbieder.

Overbruggingshypotheek

Ziet u uw ideale woning en heeft u uw oude huis nog niet verkocht? Als u overwaarde verwacht, is een overbruggingshypotheek misschien geschikt. Bespreek dit met een adviseur.

Lees ook