Gas, water en licht

Aansluiting regelen

Zo bent u in 3 stappen aangesloten op gas, water en licht. Gas heeft u trouwens niet altijd meer nodig. In huizen met stadsverwarming heeft u genoeg aan water en licht (stroom).
Checklist verhuizen

Stap 1: Uw verhuizing melden

Meld uw verhuizing zo snel mogelijk aan uw energieleverancier. Dat kan meestal vanaf een halfjaar voor de verhuisdatum. En uiterlijk 2 weken van tevoren. Voor water gaat het net even anders. Er zijn 11 waterbedrijven in Nederland. Die zijn gekoppeld aan een regio. U kunt dus niet zelf een waterleverancier kiezen. Verhuist u buiten de regio? Dan meldt u zich af bij uw huidige waterbedrijf. En u meldt zich aan bij het nieuwe. Als u binnen de regio blijft, geeft u alleen uw nieuwe adres door. En natuurlijk de waterstand in het oude en nieuwe huis.

Stap 2: Blijven of overstappen?

Wilt u na de verhuizing een andere leverancier? Er zijn veel websites waar u energietarieven kunt vergelijken. Als uw actielijst voor de verhuizing nog niet te lang is, is dat misschien de moeite waard. Controleer wel voor u actie onderneemt de opzegtermijn van uw contract.

Stap 3: Meterstanden doorgeven

Van uw oude huis én van uw nieuwe huis geeft u de meterstanden door op de dag van de sleuteloverdracht. Of u nu een huurhuis heeft of een koophuis. U krijgt vervolgens binnen 2 maanden de eindafrekening. Daarop staat of u moet bijbetalen of geld terug krijgt. Omdat u meer of minder heeft verbruikt dan vooraf is ingeschat. Noteer de meterstand of fotografeer de meters. Vaak gebeurt dit ook tijdens de eindinspectie. Maar houdt dit ook voor uzelf bij.

(Gas,) water en licht bij nieuwbouw

Verhuist u naar nieuwbouw? Dan moet er een nieuwe aansluiting komen. Meestal regelt de aannemer of projectontwikkelaar dat. Vraag dat op tijd na. Bouwt u het huis zelf? Dan moet u ook de aansluiting zelf regelen. Wacht daar niet te lang mee, want ook tijdens de bouw heeft u bijvoorbeeld al water nodig in de woning. In de toekomst mogen geen gasaansluitingen meer worden aangelegd in nieuwbouwwoningen.

Gebruik onze persoonlijke verhuis­checklist

Bij een verhuizing komt veel kijken. Dan wilt u er zeker van zijn dat u alles op tijd heeft geregeld. Wij helpen u graag verder met een persoonlijke verhuis­checklist. Zo leeft u toe naar een onbezorgde verhuizing. En kunt u snel genieten van uw nieuwe woning.

Maak uw checklist