Beleggen voor beginners

Beleggen

Nederlanders zijn spaarzame mensen. Sparen is in Nederland dan ook nog steeds populairder dan beleggen. Veel mensen vinden dat ze te weinig weten over beleggen. En lopen liever minder risico. Ze kiezen er daarom voor om maar niet te beleggen. Dat is een gemiste kans, want met beleggen kunt u vaak een beter resultaat halen dan met sparen. Wij leggen u graag uit wat belangrijk is om te weten voordat u begint met beleggen.

Ontvang nu een bonus

Als u voor 31 augustus € 500,- inlegt, ontvangt u een bonus van € 25,-. Lees de voorwaarden.

Uitleg over beleggen in 5 korte filmpjes

Wat is beleggen

Het verschil tussen sparen en beleggen

Manieren om te beleggen

Beleggen in aandelen of obligaties

Risico en rendement

Hoeveel risico wilt u nemen voor uw rendement

Beleggen in fondsen

Beleggen via een beleggingsfonds

Hoe begin ik met beleggen

Voordat u begint met beleggen

Waar kunt u in beleggen?

Beleggen is geld uitgeven aan iets in de hoop dat het meer waard wordt. U kunt bijvoorbeeld een huis of een schilderij kopen. Stijgt het huis of het schilderij in waarde. Dat is de winst voor u. Meestal beleggen mensen in aandelen en obligaties.

Als u aandelen koopt, krijgt u een stukje van een bedrijf, een aandeel. Als het bedrijf winst maakt, kan het bedrijf dit aan de aandeelhouders uitkeren. U ontvangt dan dividend.

Als u obligaties koopt, leent u geld uit aan bijvoorbeeld een bedrijf of een overheid. U krijgt rente over het uitgeleende geld. En u weet ook precies wanneer de lening terugbetaald moet zijn.

Zelf beleggen in aandelen en obligaties

Aandelen en obligaties worden meestal op de beurs verhandeld. U kunt aandelen op de beurs kopen. Als u de koers in de gaten houdt, kunt u zien of die omhoog gaat of naar beneden. Als de koers omhoog gaat, maakt u winst. Bij een dalende koers maakt u verlies. Het is belangrijk dat u zelf de koersen van uw aandelen nauwkeurig in de gaten houdt.

U kunt ook beleggen in een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds gebruikt uw geld en dat van anderen om gezamenlijk te beleggen. Dit geld van u en van anderen wordt gestort op een rekening. Een fondsbeheerder belegt het geld volgens het beleid van het fonds.

Hij houdt voor u de marktontwikkelingen in de gaten. En kan ook eenvoudiger in andere werelddelen beleggen. De fondsbeheerder kan met het geld van alle beleggers samen veel meer verschillende beleggingen kopen.
Zo worden de risico’s gespreid. Wel rekent het beleggingsfonds beheerkosten. De beleggers delen deze kosten.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Bij beleggen horen risico’s. De waarde van de beleggingen kan omhoog gaan. Dan heeft u winst. Maar de waarde kan ook naar beneden gaan. Dan heeft u verlies.

Meestal geldt: hoe meer risico u neemt, hoe meer rendement u mag verwachten. Een voorbeeld: beleggen in Griekse staatsobligaties levert veel rente op. Meer dan in Nederlandse staatsobligaties. Het risico van Griekse staatsobligaties is hoger. De kans dat Griekenland zijn schulden niet terugbetaalt is namelijk groter dan de kans dat Nederland zijn schulden niet terugbetaalt.

Past beleggen bij u?

Niet iedereen is hetzelfde. Sommige mensen houden van de zekerheid van sparen.

Sparen en beleggen hebben allebei voordelen en nadelen. Bij sparen krijgt u rente over uw geld. U betaalt meestal geen kosten voor sparen. Bij beleggen betaalt u wel kosten. Maar u heeft op de lange termijn kans dat uw geld meer groeit dan bij sparen. Zeker nu de spaarrente zo laag is. Beleggen is alleen niet zonder risico’s. Uw geld kan ook minder waard worden.

Houdt u van risico’s? Of speelt u liever op safe? En heeft u geld over om te beleggen? Doe de test en ontdek of beleggen bij u past.

Goed om te weten voordat u gaat beleggen.

Gemaksbeleggen Fondsbeleggen

Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. Voor het beheren van beleggingsinstellingen beschikt Achmea Investment Management B.V. over een vergunning van de Stichting Autoriteit Financiële Markten en is zij opgenomen in het register van de AFM onder nummer 15001209.

Contact