Starten met beleggen - Centraal Beheer

Beleggen voor beginners

Beleggen

Nederlanders zijn spaarzame mensen. Sparen is in Nederland dan ook nog steeds populairder dan beleggen. Veel mensen vinden dat ze te weinig weten over beleggen. En lopen liever minder risico. Ze kiezen er daarom voor om maar niet te beleggen. Dat is een gemiste kans, want met beleggen kunt u vaak een beter resultaat halen dan met sparen. Wij leggen u graag uit wat belangrijk is om te weten voordat u begint met beleggen.
 
 
Wat is beleggen?

Wat is beleggen?

Het verschil tussen sparen en beleggen.
Manieren om te beleggen

Manieren om te beleggen

Beleggen in aandelen of obligaties.
Risico en rendement

Risico en rendement

Hoeveel risico wilt u nemen voor uw
rendement?
Beleggen in fondsen

Beleggen in fondsen

Beleggen via een beleggingsfonds.
Hoe begin ik met beleggen?

Hoe begin ik met beleggen?

Voordat u begint met beleggen.
Waar kunt u in beleggen? Beleggen is geld uitgeven aan iets in de hoop dat het meer waard wordt. U kunt bijvoorbeeld een huis of een schilderij kopen. Stijgt het huis of het schilderij in waarde. Dat is de winst voor u. Meestal beleggen mensen in aandelen en obligaties. Als u aandelen koopt, krijgt u een stukje van een bedrijf, een aandeel. Als het bedrijf winst maakt, kan het bedrijf dit aan de aandeelhouders uitkeren. U ontvangt dan dividend. Als u obligaties koopt, leent u geld uit aan bijvoorbeeld een bedrijf of een overheid. U krijgt rente over het uitgeleende geld. En u weet ook precies wanneer de lening terugbetaald moet zijn.
 
Zelf beleggen in aandelen en obligaties Aandelen en obligaties worden meestal op de beurs verhandeld. U kunt aandelen op de beurs kopen. Als u de koers in de gaten houdt, kunt u zien of die omhoog gaat of naar beneden. Als de koers omhoog gaat, maakt u winst. Bij een dalende koers maakt u verlies. Het is belangrijk dat u zelf de koersen van uw aandelen nauwkeurig in de gaten houdt.
U kunt ook beleggen in een beleggingsfonds Een beleggingsfonds gebruikt uw geld en dat van anderen om gezamenlijk te beleggen. Dit geld van u en van anderen wordt gestort op een rekening. Een fondsbeheerder belegt het geld volgens het beleid van het fonds. Hij houdt voor u de marktontwikkelingen in de gaten. En kan ook eenvoudiger in andere werelddelen beleggen. De fondsbeheerder kan met het geld van alle beleggers samen veel meer verschillende beleggingen kopen. Zo worden de risico’s gespreid. Wel rekent het beleggingsfonds beheerkosten. De beleggers delen deze kosten.
 
Wat zijn de risico's van beleggen? Bij beleggen horen risico’s. De waarde van de beleggingen kan omhoog gaan. Dan heeft u winst. Maar de waarde kan ook naar beneden gaan. Dan heeft u verlies. Meestal geldt: hoe meer risico u neemt, hoe meer rendement u mag verwachten. Een voorbeeld: beleggen in Griekse staatsobligaties levert veel rente op. Meer dan in Nederlandse staatsobligaties. Het risico van Griekse staatsobligaties is hoger. De kans dat Griekenland zijn schulden niet terugbetaalt is namelijk groter dan de kans dat Nederland zijn schulden niet terugbetaalt.
Beperk uw risico's
Voor beleggen geldt altijd: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Bekijk meer
Past beleggen bij u? Niet iedereen is hetzelfde. Sommige mensen houden van de zekerheid van sparen. Sparen en beleggen hebben allebei voordelen en nadelen. Bij sparen krijgt u rente over uw geld. U betaalt meestal geen kosten voor sparen. Bij beleggen betaalt u wel kosten. Maar u heeft op de lange termijn kans dat uw geld meer groeit dan bij sparen. Zeker nu de spaarrente zo laag is. Beleggen is alleen niet zonder risico’s. Uw geld kan ook minder waard worden. Houdt u van risico’s? Of speelt u liever op safe? En heeft u geld over om te beleggen? Doe de test en ontdek of beleggen bij u past. Goed om te weten voordat u gaat beleggen. Past beleggen bij u?
 


Bij Centraal Beheer kunt u kiezen uit Gemaksbeleggen en Fondsbeleggen


Gemaksbeleggen met 3 mixfondsen
Gemaksbeleggen met 3 mixfondsen
Onze fondsbeheerders beleggen het geld in de mixfondsen. Zo hoeft u zelf niet dagelijks de beurs bij te houden. U belegt in het mixfonds van uw eigen keuze. Meer over Gemaksbeleggen
Fondsbeleggen biedt u ruime keuze
Fondsbeleggen biedt ruime keuze
U heeft meer regie. U kunt kiezen uit 8 fondsen, waarover u uw inleg verdeelt. U kunt in alle 8 fondsen tegelijk beleggen of uw geld over 2 of meer fondsen verdelen. Meer over Fondsbeleggen