Starten met beleggen - Centraal Beheer

Beleggen voor beginners

Beleggen

Wat is beleggen? Nederlanders zijn spaarzame mensen. Sparen is dan ook nog steeds populairder dan beleggen. Veel mensen vinden dat ze te weinig weten over beleggen. En lopen liever minder risico. Ze kiezen er daarom voor om maar niet te beleggen. Dat is een gemiste kans, want met beleggen kunt u vaak een beter resultaat halen dan met sparen. Wij leggen u graag uit wat belangrijk is om te weten voordat u begint met beleggen. Beleggen is geld uitgeven aan iets in de hoop dat het meer waard wordt. U kunt bijvoorbeeld een huis of een schilderij kopen. Stijgt het huis of het schilderij in waarde. Dat is de winst voor u. Meestal beleggen mensen in aandelen en obligaties.
Wat is beleggen?
Bekijk de video over 'Het verschil tussen sparen en beleggen'. (1:46 min)
Waar kunt u in beleggen? Als u aandelen koopt, krijgt u een stukje van een bedrijf, een aandeel. Als het bedrijf winst maakt, kan het bedrijf dit aan de aandeelhouders uitkeren. U ontvangt dan dividend. Als u obligaties koopt, leent u geld uit aan bijvoorbeeld een bedrijf of een overheid. U krijgt rente over het uitgeleende geld. En u weet ook precies wanneer de lening terugbetaald moet zijn. Zelf beleggen in aandelen en obligaties Aandelen en obligaties worden meestal op de beurs verhandeld. U kunt aandelen op de beurs kopen. Als u de koers in de gaten houdt, kunt u zien of die omhoog gaat of naar beneden. Als de koers omhoog gaat, maakt u winst. Bij een dalende koers maakt u verlies. Het is belangrijk dat u zelf de koersen van uw aandelen nauwkeurig in de gaten houdt.
Manieren om te beleggen
Bekijk de video over 'Beleggen in aandelen of obligaties'. (2:21 min)
U kunt ook beleggen in een beleggingsfonds Een beleggingsfonds gebruikt uw geld en dat van anderen om gezamenlijk te beleggen. Dit geld van u en van anderen wordt gestort op een rekening. Een fondsbeheerder belegt het geld volgens het beleid van het fonds. Hij houdt voor u de marktontwikkelingen in de gaten. En kan ook eenvoudiger in andere werelddelen beleggen. De fondsbeheerder kan met het geld van alle beleggers samen veel meer verschillende beleggingen kopen. Zo worden de risico’s gespreid. Wel rekent het beleggingsfonds beheerkosten. De beleggers delen deze kosten.
Beleggen in fondsen
Bekijk de video 'Beleggen via een beleggingsfonds'. (2:40 min)
Risico's van beleggen Bij beleggen horen risico’s. De waarde van de beleggingen kan omhoog gaan. Dan heeft u winst. Maar de waarde kan ook naar beneden gaan. Dan heeft u verlies. Meestal geldt: hoe meer risico u neemt, hoe meer rendement u mag verwachten. Een voorbeeld: beleggen in Griekse staatsobligaties levert veel rente op. Meer dan in Nederlandse staatsobligaties. Het risico van Griekse staatsobligaties is hoger. De kans dat Griekenland zijn schulden niet terugbetaalt is namelijk groter dan de kans dat Nederland zijn schulden niet terugbetaalt.
Risico en rendement
Bekijk de video 'Hoeveel risico wilt u nemen voor uw rendement?' (1:47 min)
Past beleggen bij u? Sparen en beleggen hebben allebei voordelen en nadelen. Bij sparen krijgt u rente over uw geld. U betaalt meestal geen kosten voor sparen. Bij beleggen betaalt u wel kosten. Maar u heeft op de lange termijn kans dat uw geld meer groeit dan bij sparen. Zeker nu de spaarrente zo laag is. Beleggen is alleen niet zonder risico’s. Uw geld kan ook minder waard worden. Houdt u van risico’s? Of speelt u liever op safe? En heeft u geld over om te beleggen? Doe de test en ontdek of beleggen bij u past. Goed om te weten voordat u gaat beleggen. Past beleggen bij u?
Hoe begin ik met beleggen?
Bekijk de video 'Voordat u begint met beleggen'. (1:28 min)


Bij Centraal Beheer kunt u kiezen uit Gemaksbeleggen en Fondsbeleggen


Gemaksbeleggen met 3 mixfondsen
Gemaksbeleggen met 3 mixfondsen
Onze fondsbeheerders beleggen het geld in de mixfondsen. Zo hoeft u zelf niet dagelijks de beurs bij te houden. U belegt in het mixfonds van uw eigen keuze. Meer over Gemaksbeleggen
Fondsbeleggen biedt u ruime keuze
Fondsbeleggen biedt ruime keuze
U heeft meer regie. U kunt kiezen uit 8 fondsen, waarover u uw inleg verdeelt. U kunt in alle 8 fondsen tegelijk beleggen of uw geld over 2 of meer fondsen verdelen. Meer over Fondsbeleggen

Het gemak van beleggen bij Centraal Beheer

In een paar eenvoudige stappen opent u een beleggingsrekening.

Stap 1: Vul uw gegevens in.
Houd uw burgerservicenummer (BSN) en bankpas bij de hand.
Stap 2: Maak 1 cent over
Voordat wij uw rekening actief maken, moeten wij volgens de wet uw gegevens controleren. Dat doen wij met een overboeking van 1 cent die u naar ons overmaakt. Met Ideal is dit snel en eenvoudig geregeld.
Stap 3: U ontvangt een welkomst e-mail
Hierin staat uw beleggingsrekeningnummer. Wij beginnen met beleggen als u geld inlegt.

Ontvang € 25,- startgeld
Als u nu start met beleggen, ontvangt u € 25,- startgeld. Wegens succes verlengd. De actie loopt tot 22 augustus 2019. Lees de voorwaarden.

 

Heeft u vragen over beleggen? Chat met ons

Zo werkt onze chat

  1. Stel uw vraag aan onze virtuele assistent.
  2. Onze virtuele assistent zoekt voor u een medewerker om mee te chatten. Dat duurt maximaal 2 minuten.
  3. U chat verder met een medewerker.
U spreekt met {{ chat.agentName }} Live
dezedivisleeg

Hallo!
Ik ben de virtuele assistent. Heeft u een vraag over beleggen? Dan zoek ik een medewerker die uw vraag kan beantwoorden.

dezedivisleeg