
Hoe help je nabestaanden?
Ken je iemand die een dierbare is verloren? Dan wil je er natuurlijk graag voor die persoon zijn. Maar op welke manier doe je dat? Wij denken graag met je mee en geven je tips hoe je kunt helpen.
Er zijn verschillende soorten verlies waar je om kunt rouwen





Huisdieren zijn onderdeel van het gezin. Ze horen er echt bij. Vaak ook voor een lange tijd. Van een dier krijg je onvoorwaardelijke liefde en gezelschap. Dat kun je erg gaan missen. Kinderen in het gezin groeien vaak op met een huisdier. Daarom kan het verlies heel heftig zijn.


Je kunt ook rouwen om iemand die er nooit is geweest
Verlies door euthanasie verdient extra aandacht
Bij euthanasie spelen vaak verschillende/gemende gevoelens een rol. Verdriet om het verlies, maar ook begrip en soms opluchting dat het lijden voorbij is. Vaak begint het rouwproces eerder, omdat bekend is wanneer iemand gaat overlijden. Afscheid nemen doe je heel bewust. Je weet dat je iemand na zo’n laatste bezoek nooit meer ziet. Dat maakt het extra moeilijk, maar soms ook heel waardevol. Je kunt nabestaanden steunen door te praten over die laatste, intense fase. Doordat euthanasie meestal een bewuste keuze is, kan dat voor nabestaanden ook een vorm van troost zijn.
Rouwen kent verschillende fases
Help met het regelen van praktische zaken
Na een overlijden staat de wereld op z’n kop. Er komt ineens zoveel op de nabestaanden af. Een uitvaart en een akte van overlijden moeten meteen geregeld worden. Maar er zijn ook een heleboel dingen die gerust een paar weken kunnen wachten. Zoals belastingzaken, abonnementen of verzekeringen. Maak samen met de nabestaanden een to-do-lijstje. En kijk eens naar onze handige checklists. Daarin zie je meteen wat er nu moet gebeuren en wat later kan.

Bied een schouder in deze moeilijke tijd
Het is fijn als je er in een verdrietige tijd voor iemand kunt zijn. Maar soms weet je niet zo goed wat je het beste kunt doen. Kijk eens in de onderstaande lijst. Misschien brengt het je op ideeën.

Wat kun je beter wel doen?
- Samen afleiding zoeken, iets gezelligs doen.
- Spontaan iemand meenemen voor een wandeling.
- Wees jezelf, gedraag je niet anders dan anders.
- Vraag aan de ander wat hij of zij nodig heeft.
- Weet je niet wat je moet zeggen? Zeg dat dan. Maak het bespreekbaar.
- Probeer samen mooie herinneringen op te halen.
- Maak het contact zo persoonlijk mogelijk.
- Houd extra rekening met nabestaanden tijdens feestdagen of andere bijzondere dagen.
Wat kun je beter niet doen?
- Het verdriet van de ander oplossen.
- Ongevraagd advies geven.
- Iemand uit de weg gaan.
- Dingen invullen voor de ander, zoals “hij zal wel geen bezoek willen” of “ze wil er vast niet over praten”. Vraag ernaar als je ergens over twijfelt.
- Gebruik geen uitspraken, zoals: “Tijd heelt alle wonden”.
- Ervan uitgaan dat het verdriet na een tijdje over is. Iedereen rouwt op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo.