Veelgestelde vragen over pensioen

De belangrijkste vragen op een rij

Veel klanten stellen ons vragen over hun pensioen. Wij zetten de belangrijkste vragen en onze antwoorden voor u op een rij
De aandelenkoersen zijn gedaald door het coronavirus. Welke gevolgen heeft dat voor mijn pensioen?
Centraal Beheer: Dat weten we niet. We maakten in het verleden vaker mee dat de koersen daalden. En dat koersen daarna weer stegen. Het is onmogelijk te voorspellen hoe het deze keer zal gaan. Het effect op uw pensioen is ook afhankelijk van de tijd die u nog heeft totdat u met pensioen gaat.

Waarom beleggen jullie mijn pensioen eigenlijk? Mensen raken in deze periode toch alleen maar pensioen kwijt door de gevolgen van het coronavirus?

Centraal Beheer: Waarom beleggen we? Omdat we geld voor uw pensioen verdienen door te beleggen. Anders gezegd: zouden we niet beleggen? Dan zouden de pensioenen een stuk lager zijn. Of zou de inleg flink omhoog moeten. Beleggen houdt een risico in omdat opbrengsten kunnen tegenvallen. Beleggingen kunnen zelfs tijdelijk minder waard worden. Beleggen is op lange termijn interessant. Het accepteren van een bepaald risico loont op termijn. Of het altijd voor iedereen goed uitpakt, kunnen wij niet met 100% zekerheid stellen. Dat hangt af van de ontwikkelingen in de financiële markten en het moment waarop u met pensioen gaat.  


Waar vind ik informatie over de (aandelen)koersen?
Centraal Beheer: Wij hebben onze beleggingsfondsen voor u op een rij gezet. U vindt er allerlei informatie. Bijvoorbeeld het beleggingsbeleid en de kosten van de fondsen. En de meest actuele gegevens en resultaten van de (aandelen)koersen.

Krijgen mijn partner en kinderen nabestaandenpensioen als ik overlijd aan het coronavirus?
Centraal Beheer: Dat hangt ervan af of in uw pensioenregeling een partnerpensioen en een wezenpensioen is verzekerd. Is dit bij ons verzekerd? Dan krijgen uw partner en kinderen nabestaandenpensioen. Ook als u overlijdt door het coronavirus.

Krijg ik pensioen als mijn partner overlijdt aan het coronavirus?
Centraal Beheer: Dat hangt af van de pensioenregeling van uw partner. Is er partnerpensioen bij ons verzekerd? Dan krijgt u partnerpensioen als uw partner overlijdt. Ook bij overlijden door het coronavirus.

Ik ga binnenkort met pensioen. Wat zijn mijn mogelijkheden als de beurskoersen dalen?

Centraal Beheer: Allereerst is van belang wat de einddatum (expiratiedatum) van uw verzekering is. Wanneer komt uw pensioenkapitaal vrij?

  • Uw pensioen heeft de einddatum nog niet bereikt
    Is de einddatum nog niet geweest? Dan kunt u uw pensioen uitstellen. Uitstellen kan tot 5 jaar nadat u uw 1e AOW-uitkering krijgt. U vraagt uitstel van uw pensioen aan met het uitstelformulier pensioen. U vindt dit formulier op uw persoonlijke website bij Mijn documenten. Het is belangrijk dat uw verzoek tot uitstel vóór de einddatum bij ons binnen is. Heeft u al gekozen voor het Garantie Inkomen Pensioen? Neem dan contact met ons op om te annuleren en uw pensioeningang uit te stellen.
  • Uw pensioen heeft de einddatum al bereikt
    Is de einddatum van uw verzekering al geweest? Dan staat de hoogte van uw pensioenkapitaal vast. U kunt ná de einddatum niet meer uitstellen. U moet een keuze maken wat u met uw pensioenkapitaal doet. U kunt bij ons of bij een andere uitvoerder een pensioenuitkering aankopen.

Ik ga binnenkort met prepensioen. Wat zijn mijn mogelijkheden als de beurskoersen dalen?
Centraal Beheer: U kunt uw prepensioen uitstellen als u doorwerkt. U stuurt ons dan een doorwerkverklaring. U vraagt deze aan via pensioenservice@centraalbeheer.nl

Ik heb mijn beleggingen voor mijn pensioen veranderd. Wanneer wordt dit doorgevoerd? Kan dit nog dezelfde dag?
Centraal Beheer: Een verandering verwerken we tegen de slotkoers van de volgende dag. Zouden we de het verwerken tegen de slotkoers van vandaag, dan heeft u kennis van wat er nu gebeurt. Dat is (verboden) handel met voorkennis. De slotkoers van morgen is de ochtend erna bekend. Daarom ziet u een verandering die u bijvoorbeeld woensdag doorgeeft in de loop van vrijdag op uw persoonlijke website.