Thuis

Wat te doen tegen vuurwantsen: 3 tips

Thuis

Is het een kever? Of toch een plat lieveheersbeestje? Nee, het is een vuurwants. Een vuur-wat? Ieder jaar roept dit bijzondere beestje veel vragen op. Vaak denken mensen dat de vuurwants bestreden moet worden. Niets is minder waar…

19 jun 2020
2 minuten

Dat is schrikken! 

Ze zijn plat, vuurrood en hebben zwarte stippen: vuurwantsen. Hun 'jasje' ziet eruit als een schild. Hiermee proberen ze andere dieren af te schrikken. En dat lukt ze aardig! Veel vogels durven dit opvallende beestje niet op te eten. Vanaf mei ziet u veel vuurwantsen. Dan komen ze uit hun winterschuilplaats. Ze gaan op zoek naar een partner.

Vuurwants is een tuinman

Veel mensen denken dat een vuurwants gevaarlijk is. Maar het tegendeel is waar. Het beestje eet graag afgevallen blad. Ook dode insecten staan op z'n menu. Zo helpt de vuurwants u met het opruimen van uw tuin. Vuurwantsen bijten u niet. Ze hebben net als bedwantsen een zuigsnuit. Hiermee zuigen ze alleen blad of dode insecten leeg. 

Vuurwantsen: soms een ongewenste gast

3 tips om vuurwantsen te bestrijden

Vuurwantsen zitten graag in dichte gewassen. Ook warmen ze zich vaak op in de zon. Ze zitten dan op een muur of boomstam van het zonnetje te genieten. Wilt u liever geen vuurwantsen in uw tuin? Haal de schuilplekjes van de vuurwantsen dan weg. Zorg ook dat u het onkruid in uw tuin regelmatig wiedt. En maak naden en kieren van uw woning dicht, zodat de beestjes niet zomaar uw huis kunnen binnenwandelen. Een vakman kan u erbij helpen.

Vuurwantsen zijn dol op de blaadjes van Hibiscus, Acacia en de Linde. Staan deze planten en struiken vlakbij uw voor- of achterdeur? Dan is er een grote kans dat er soms vuurwantsen verdwalen en uw huis binnenkomen. Heeft u liever geen ongewenste gasten? Dan zit er maar 1 ding op: verplaats de favoriete planten en struiken van de vuurwantsen. Poot uw geliefde Hibiscus, Acacia of Linde achterin de tuin.

Vuurwantsen doen mensen en planten helemaal geen kwaad. Wilt u bestrijdingsmiddelen gebruiken om vuurwantsen te bestrijden? Let op: deze zijn vaak zeer giftig. Bestrijdingsmiddelen leveren meer schade op dan vuurwantsen. Gebruik deze daarom liever niet.

Mieren in huis

Meer insecten bestrijden

Vuurwantsen en andere kleine beestjes kunnen lastig zijn. Gelukkig weet Centraal Beheer er wel raad ermee. Lees ook onze andere tips over wat te doen tegen wespenfruitvliegjes, zilver- en papiervisjes en mieren.