Tips: slim sparen bij lage rente

Nederlanders zijn dol op sparen, zelfs nu de rente laag is. Slim. Want het is altijd goed om geld opzij te zetten, voor nu en voor later. Voor nuttige én voor leuke dingen. Maar hoe spaar je nu het slimst?

Geldzaken 30 jan 2020 3 minuten

Sparen is altijd goed

Op een spaarrekening is uw geld veilig. En ook al is de rente laag, het is slim om geld achter de hand te hebben. Om een spaarpotje te hebben, voor financiële tegenvallers. Een buffer noemen we dat. Bereken makkelijk en snel uw buffer.

Wat heeft u later nodig?

De laatste jaren is er veel veranderd rondom AOW en pensioen. De AOW-leeftijd ging omhoog. En we bouwen steeds minder pensioen op via onze werkgever. Bent u goed voorbereid? Weet u hoeveel geld u later nodig heeft? Sta er nu bij stil. En regel het voor later.

Slimme spaartips

3 tips om te sparen bij lage rente

Met regelmatig sparen, vult u bijna ongemerkt een leuk spaarpotje. Maak automatisch een (klein) bedrag over naar uw spaarrekening. Bijvoorbeeld elke maand, meteen nadat u uw salaris krijgt. Stort u elke maand € 50,-? Dan spaart u binnen 1 jaar toch al gauw een wasmachine bij elkaar, zonder ernaar om te kijken.

Automatisch sparen kan op elke spaarrekening. Ook bij Centraal Beheer. U bepaalt dan zelf hoeveel geld u stort op uw RentePlús Rekening.

Op een depositorekening is de rente vaak hoger dan op een gewone spaarrekening. Uw spaargeld staat in een deposito wel een tijdje vast, u kunt niet zomaar geld opnemen. U krijgt daarvoor wel een hogere vaste rente.

U kunt ook meerdere deposito’s openen. Met verschillende looptijden en bijbehorende rentes. Zo zet u bijvoorbeeld geld vast voor de studie van uw kinderen. En met een andere depositorekening zet u bijvoorbeeld geld vast voor een reis. Uw spaargeld spreiden over deposito’s met andere looptijden heeft nog een voordeel: u kiest zelf hoelang u uw geld vastzet. En dus ook wanneer u erbij kunt.

Bij Centraal Beheer kunt u uw geld ook laten groeien in 1 of meer deposito’s. Kijk maar eens wat het oplevert als u geld voor langere tijd vastzet op onze RenteVast Rekening.

In de toekomst kijken, kan niet. U erop voorbereiden wel. Het is altijd een goed idee om extra geld opzij te zetten voor later. Hoe eerder u daarmee begint, hoe meer u ongemerkt spaart voor een mooie aanvulling op uw AOW of op uw pensioen. En ook al bent u wat ouder, het is nooit te laat om dat te doen. Misschien heeft u zelfs wel meer geld om te sparen. Omdat uw kinderen uit huis zijn of omdat uw hypotheek al voor een deel is afgelost.

U kunt natuurlijk op een gewone spaarrekening sparen om uw pensioen aan te vullen. Maar u kunt ook kiezen voor banksparen. Dan spaart u met belastingvoordeel. Dat kan bij Centraal Beheer met Extra Pensioen Sparen. Op een geblokkeerde spaarrekening zet u geld opzij voor later. Als aanvulling op uw AOW en pensioen. Over uw spaartegoed krijgt u een vaste of variabele rente.

Omdat u spaart voor uw pensioen, mag u van de overheid de inleg aftrekken van de belasting. Wilt u weten hoeveel u belastingvrij mag sparen voor uw pensioen? Bereken dan uw jaarruimte.

In een oude sok ermee?

Op een spaarrekening of een deposito is uw geld veilig. Gaat de bank failliet? Dan krijgt u van de overheid tot € 100.000,- van uw geld terug. Dat is geregeld in het Depositogarantiestelsel. Denkt u er toch over om uw geld thuis in een oude sok of onder het matras te bewaren? Dan is het handig dat u dit weet.