Onderhandelen over auto 

Heb het niet over de prijs, maar over de auto

Door een proefrit weet u al snel of dit echt uw droomauto is. Zo ja, luister en kijk dan extra goed. Misschien hoort u een raar geluid. Ziet u iets wat nog niet bevalt. Onthoud dit. En heb het alleen hier over als u weer terug bent.

Stap na de proefrit niet blij uit de auto. Sterker nog, zeg dat u heel erg twijfelt. Maak duidelijk wat u niet bevalt. Overdrijf daarbij een beetje.

Stel de verkoper voor of hij iets kan doen tegen de twijfels. Misschien een kleine reparatie. Waarschijnlijk kan de verkoper dit niet doen. En stelt hij voor de prijs te verlagen. Reageer nog steeds niet enthousiast. Zucht een beetje. Wie weet, kan er nog meer af.

Noem een paar merken waar u ook aan denkt. Grote kans dat de verkoper dan zegt dat u geen moeite hoeft te doen. Omdat u voor deze prijs toch niets beter vindt.

Komt de verkoper weer met een nieuwe prijs? Zeg dat u nog steeds twijfelt. Noem nog een keer de zwakke punten van de auto. Misschien zal de verkoper dan nog een keer de prijs verlagen. Zo niet, dan weet u waar u aan toe bent.

Als de verkoper de prijs weer heeft verlaagd, is het aan u. Gaat u akkoord? Of loopt u weg? Of gaat u nog verder onderhandelen over de auto? Misschien moet u dan toch met een prijs komen. Maar goed, u gaat dan al uit van een prijs die veel lager is dan waarmee u begon.