Onder­houds­kosten berekenen

Reserveer jaarlijks geld voor onderhoud

Als u wilt weten of u een woning nu en in de toekomst kunt betalen, dan moet u ook rekening houden met onderhoudskosten. Denk daarbij aan schilderwerk, uitbouwen of cv installaties. Onderhoudskosten kunt u opdelen in reguliere onderhoudskosten, urgente onderhoudskosten, kosten voor achterstallig onderhoud en verbouwings- en installatiekosten.

Wist u dat woningeigenaren een wettelijke plicht hebben om de woning te onderhouden? Hoeveel u kwijt bent aan onderhoud hangt af van het type huis en bouwjaar. De Vereniging Eigen Huis berekende dat woningeigenaren gemiddeld 300 euro per maand kwijt zijn aan onderhoud.

 • Reguliere onderhoudskosten
  Op de site van de Vereniging Eigen Huis kunt u in het ‘gebrekenhuis’ kijken welk onderhoud u tegen kunt komen, hoe urgent dat onderhoud is en of u dit onderhoud eventueel zelf kunt doen of beter kunt uitbesteden. Reguliere onderhoudskosten heeft u bijvoorbeeld voor schilderwerk van de buitenkozijnen, vervangen van de dakgoot, reparatie van scheuren en kitranden in keuken of badkamer. Plant u deze werkzaamheden regelmatig, dan kunt u ook de kosten verdelen over de maanden/jaren.

 • Urgente onderhoudskosten
  Urgente onderhoudskosten komen als u bijvoorbeeld een lekkende cv-ketel heeft waardoor uw vloerbedekking of laminaat waterschade heeft. Of een lekkend dak na een zware storm. Soms bent u met een woonverzekering voor deze kosten verzekerd. Soms moet u met eigen geld de reparaties doen.

 • Achterstallig onderhoud
  Koopt u een huis met achterstallig onderhoud, dan kunt u via een bouwtechnische keuring laten berekenen wat de verwachte kosten zijn. Hier kunt u in de aanvraag van de hypotheek al rekening mee houden en meefinancieren.

 • Verbouwings- en installatiekosten
  Wilt u de woonkamer uitbouwen of een dakkapel? Een nieuwe keuken of badkamer? Een nieuwe cv-ketel? Soms maakt u deze kosten direct bij de aankoop van de woning en soms zijn dit kosten die u maakt wanneer u al 10 jaar in het huis woont. Dit is in één keer een grote uitgave en valt buiten het door Vereniging Eigen Huis berekende onderhoudsbudget van 300 euro.