Verbouwen

Keuken, badkamer, dakkapel

 

Keuken verbouwen

Denkt u aan een nieuwe keuken? Overweeg dan deze 3 dingen.
Keukenleveranciers bieden steeds vaker de mogelijkheid om uw bestaande keuken te vernieuwen. Een soort ‘facelift’ voor uw keuken. Dan worden bijvoorbeeld de deurtjes vervangen, uw keuken krijg een frisse kleur en er worden apparaten vervangen. Dit kan kosten schelen. Als u tevreden bent over de indeling van de keuken, is het de moeite waard om hiernaar te informeren.
U heeft een budget voor uw nieuwe keuken. Maar heeft u daarbij rekening gehouden met het verleggen van leidingen, een nieuwe vloer, stukadoorswerk, enzovoort? Er komt bij een nieuwe keuken meer kijken dan alleen de nieuwe opstelling. Zorg voor een overzicht van alle werkzaamheden en de kosten ervan. Dan komt u niet voor verrassingen te staan.
Kies de hoogte van het aanrecht goed uit. Wie kookt er het vaakst? En welke hoogte past bij die persoon? Probeer het uit in de keukenzaak. En laat u adviseren over de beste werkhoogte. Kijk ook naar de hoogte van de oven en koelkast. Wat vindt u prettig werken? En wat is veilig, als u die warme ovenschaal makkelijk uit de oven wilt pakken?
Checklist verhuizen

Badkamer verbouwen

Drie vragen om uzelf te stellen vóór de verbouwing:
Houdt u de indeling hetzelfde? Dat scheelt een hoop werk. Er hoeven dan geen leidingen verplaatst te worden. Wilt u het helemaal anders doen? Laat dan van tevoren nakijken of wat u graag wilt ook mogelijk is.
U hoeft niet alles zelf te doen. Of alles uit te besteden. Om kosten te besparen kunt u bijvoorbeeld zelf de tegels uitzoeken. Het loont om de kortingsacties in de bouwmarkt in de gaten houden. En om online kosten te vergelijken! Vindt u tweedehands geen probleem? Op tweedehands verkoopsites vindt u vaak badkamermeubels die een tweede kans krijgen.
Hoe lang wilt u vooruit kunnen met uw badkamer? Houdt rekening met zithoogtes van het toilet en instaphoogte van het bad. Als u wat ouder wordt, of bijvoorbeeld kinderen krijgt, zijn hoge badranden niet zo praktisch. Een hoger toilet is juist wél weer fijn. Denk ook aan anti-sliptegels om te voorkomen dat u uitglijdt. Zo kunt u veilig genieten van uw nieuwe badkamer.

Dakkapel plaatsen

Geen verrassingen vooraf? Zet deze 3 dingen op uw lijstje.
Doe de vergunningcheck om te zien of u een vergunning nodig heeft. U kunt er een aanvragen bij de gemeente. Vaak kan dit via de website van uw gemeente.
Kiest u bijvoorbeeld voor een kant-en-klare dakkapel (prefab) of laat u hem ter plekke aan uw huis bouwen? Een prefab dakkapel is meestal goedkoper. Omdat hij al helemaal klaar is, zit hij er snel op. Maar er is wel een hijskraan nodig om hem op uw dak te krijgen. Die heeft u bij een traditionele dakkapel niet nodig. Denk ook na over materiaal (hout of kunststof) en vergelijk eventueel met buren die al een dakkapel hebben.
Een dakkapel kan iets betekenen voor uw woonverzekering. Vraag dit na bij uw verzekeraar. Misschien wilt u ook iets regelen voor als er iets misgaat tijdens de verbouwing.