Kansen voor starters

Hypotheek regelen voor starters op de woningmarkt

Welke mogelijkheden zijn er voor starters om een woning te kopen? Wij zetten er 5 op een rij.

1. Lage rente en extra zekerheid met Nationale Hypotheek Garantie

Koopt u een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaalt u vaak de laagst mogelijke rente. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen springt bij als u uw hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner. In 2024 kunt u met NHG een woning kopen van maximaal € 435.000,-.

2. Een Starterslening

Als starter kunt u soms net niet genoeg lenen om het huis te kopen dat u wilt. In sommige gemeenten kunt u dan een starterslening krijgen. Dit gaat via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting(SVN). U leent hiermee het verschil tussen de prijs van de woning en het bedrag dat u kunt lenen. De starterslening is dus een extra lening van de gemeente bovenop uw hypotheek. De eerste 3 jaar betaalt u over deze starterslening geen rente. U lost ook niet af.

Na 3, 6, 10 en 15 jaar kijkt de gemeente opnieuw naar uw inkomenssituatie. Is uw inkomen gestegen en hoog genoeg? Dan gaat u wel rente betalen en aflossen. Aan het einde van de looptijd (30 jaar) moet u de starterslening hebben terugbetaald.

3. Korting met Koopgarant-regeling

Sommige woningbouw­verenigingen en vastgoed­eigenaren verkopen woningen via de Koopgarant-regeling. U krijgt dan een korting. Deze korting wordt bepaald door de ontwikkelaar of woningbouw­corporatie en is minimaal 10% van de marktwaarde van de woning. Wilt u uw huis weer verkopen? Dan verkoopt u uw huis weer terug aan de woningbouw­vereniging of vastgoed­eigenaar. U krijgt dan het bedrag terug, dat opnieuw gelijk is aan de marktwaarde. De winst of het verlies op de verkoop deelt u dan met de woningbouw­vereniging of vastgoed­eigenaar.

4. Slimmer Kopen

Via een aantal woningbouw­corporaties kunt u een huis kopen met een ‘slimmer kopen’ label. U kunt deze woningen met korting kopen. De woningbouw­corporatie bepaalt de maximale korting, u bepaalt hoeveel korting u wilt. De korting kan oplopen tot 30% van de koopprijs. Bij de verkoop van het huis betaalt u deze weer terug aan de woningbouw­corporatie. Het voordeel van deze regeling is dat u een lagere koopsom heeft en dus lagere woonlasten.

5. Een belastingvrije schenking

Per 1 januari 2024 vervalt de eenmalige belastingvrije schenking voor de aankoop of het verbouwen van een eigen woning. Vanaf 2024 gelden de algemene regels van de Belastingdienst voor schenken. Deze gelden ook bij het schenken voor de aankoop of het verbouwen van een eigen woning.