Kansen voor starters

Hypotheek regelen voor starters op de woningmarkt

Welke mogelijkheden zijn er voor starters om een woning te kopen? Wij zetten er 5 op een rij.

1. Lage rente en extra zekerheid met Nationale Hypotheek Garantie

Koopt u een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaalt u vaak de laagst mogelijke rente. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen springt bij als u uw hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner. In 2023 kunt u met NHG een woning kopen van maximaal € 405.000,-.

2. Een Starterslening

Als starter kunt u soms net niet genoeg lenen om het huis te kopen dat u wilt. In sommige gemeenten kunt u dan een starterslening krijgen. Dit gaat via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting(SVN). U leent hiermee het verschil tussen de prijs van de woning en het bedrag dat u kunt lenen. De starterslening is dus een extra lening van de gemeente bovenop uw hypotheek. De eerste 3 jaar betaalt u over deze starterslening geen rente. U lost ook niet af.

Na 3, 6, 10 en 15 jaar kijkt de gemeente opnieuw naar uw inkomenssituatie. Is uw inkomen gestegen en hoog genoeg? Dan gaat u wel rente betalen en aflossen. Aan het einde van de looptijd (30 jaar) moet u de starterslening hebben terugbetaald.

3. Korting met Koopgarant-regeling

Sommige woningbouw­verenigingen en vastgoed­eigenaren verkopen woningen via de Koopgarant-regeling. U krijgt dan een korting. Deze korting wordt bepaald door de ontwikkelaar of woningbouw­corporatie en is minimaal 10% van de marktwaarde van de woning. Wilt u uw huis weer verkopen? Dan verkoopt u uw huis weer terug aan de woningbouw­vereniging of vastgoed­eigenaar. U krijgt dan het bedrag terug, dat opnieuw gelijk is aan de marktwaarde. De winst of het verlies op de verkoop deelt u dan met de woningbouw­vereniging of vastgoed­eigenaar.

4. Slimmer Kopen

Via een aantal woningbouw­corporaties kunt u een huis kopen met een ‘slimmer kopen’ label. U kunt deze woningen met korting kopen. De woningbouw­corporatie bepaalt de maximale korting, u bepaalt hoeveel korting u wilt. De korting kan oplopen tot 30% van de koopprijs. Bij de verkoop van het huis betaalt u deze weer terug aan de woningbouw­corporatie. Het voordeel van deze regeling is dat u een lagere koopsom heeft en dus lagere woonlasten.

5. Een belastingvrije schenking

Bent u of is uw partner jonger dan 40 jaar? En wil iemand u helpen met een schenking? Dan kunnen zij eenmalig een belastingvrij bedrag schenken voor de aankoop of het verbouwen van een eigen woning. In 2023 is dit bedrag maximaal € 28.947-. De schenker hoeft natuurlijk niet het maximale bedrag te schenken. Zij kunnen u bijvoorbeeld ook alleen een bedrag schenken dat uw kosten dekt.