Gemeen­schappelijke ruimtes

Hier moet u rekening mee houden

Gemeenschappelijke ruimtes zijn stukken van een gebouw die ook door andere bewoners worden gebruikt. Bijvoorbeeld de entree, hal, trappen, lift en gangen.

Een appartement? Dan deelt u ruimtes

Koopt u een appartement? Bijvoorbeeld in een woning of in een flat? Dan zijn er altijd gemeenschappelijke ruimtes. Er zijn dan ook afspraken hoe u ze mag gebruiken. Het appartement dat u koopt, is natuurlijk wel van uzelf. Daar mogen andere bewoners niet zomaar naar binnen.

De VvE kent de afspraken

Een Vereniging van Eigenaren is verplicht als een huis of gebouw bestaat uit appartementen. De VvE kent de afspraken over het gebruik van de gemeenschappelijke (of: gedeelde) ruimtes. Deze staan dan in een ‘huishoudelijk reglement’. De VvE is meestal ook verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.

De ruimte voor iets anders gebruiken

Willen bewoners een gedeelde ruimte gebruiken voor bijvoorbeeld een feestje? Of een andere afspraak? Dit is niet altijd toegestaan. Check dit dan ook altijd bij de VvE. Is die er niet? En woont u met weinig mensen in een gebouw? Overleg het dan onderling. En maak goede afspraken. Dan heeft u aan beide kanten zo weinig mogelijk overlast.