Pensioen voor zzp'ers

Zzp pensioen

Hoe spaart u voor later?

Als zzp’er bouwt u geen pensioen op via uw werkgever. U bent eigen baas, dus u moet ook uw eigen zzp pensioen regelen. Wilt u later niet afhankelijk zijn van alleen een AOW-uitkering? Of wilt u eerder stoppen met werken? Dan moet u nu al gaan sparen voor later. Dat kan gelukkig op verschillende manieren.

Waarom moet u pensioen opbouwen als zzp'er? 

Als u als zzp’er wilt stoppen met werken heeft u geld nodig om rond te komen. U bouwt niet automatisch pensioen op. Uw zzp pensioen moet u dus zelf regelen om te voorkomen dat u op uw 67e alleen een AOW-uitkering heeft. Toch blijkt uit diverse onderzoeken dat maar weinig zzp'ers sparen voor later. Welke mogelijkheden heeft u?

Mogelijkheden om een zzp pensioen op te bouwen  

Er bestaan een aantal collectieve pensioenregelingen speciaal voor zzp'ers. Hier kunt u zich als zzp’er vrijwillig bij aansluiten.
Voor uw oudedagsvoorziening kunt u als zzp’er ook een deel van uw winst reserveren voor een fiscale oudedagsreserve. Hier betaalt u pas later belasting over: als de oudedagsreserve vrijvalt na uw AOW-leeftijd, of als u stopt met uw onderneming. U mag de fiscale oudedagsreserve omzetten in een lijfrente, als u bijvoorbeeld met pensioen gaat. U betaalt dan belasting over de lijfrentetermijnen. De belangrijkste voorwaarden van de fiscale oudedagsreserve: 
  • U voldoet aan het urencriterium van minimaal 1225 uur per jaar.
  • U heeft aan het begin van het aangiftejaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt.
  • U bent een ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Het bedrag dat u opneemt in uw jaarrekening als oudedagsreserve heeft wel een maximum. Het mag niet hoger én niet lager zijn dan een bepaald percentage van uw jaarwinst. En er geldt een maximum bedrag. Kijk voor actuele cijfers op de website van de Belastingdienst.
Als u als zzp’er kiest voor een lijfrente bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling, ontvangt u de lijfrente-uitkeringen naast uw AOW. De lijfrentepremie is fiscaal aftrekbaar van uw box 1-inkomen. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden.
Lees meer over lijfrente
Wilt u geld opzij zetten voor later, maar heeft u het geld misschien nodig voor uw bedrijf? Kies dan voor een internetspaarrekening of beleggingsrekening waarbij u vrij kunt opnemen. Kunt u een bedrag voor langere tijd missen? Dan past een bankspaarproduct misschien beter bij u.
Alles over sparen en beleggen

Een pensioen voor later

Sparen voor later video

Van sparen tot beleggen. Er is altijd een manier die bij u past.