Juiste rechtsvorm voor uw bedrijf kiezen

Juiste rechtsvorm voor uw bedrijf kiezen

Welke rechtsvorm is het meest geschikt voor uw startende onderneming? Wij helpen u om in 3 vragen de juiste keuze te maken.

Ondernemen 3 jun 2020 2 minuten

Eenmanszaak of BV 

De eenmanszaak is de meest gekozen vorm onder startende ondernemers. Deze rechtsvorm is vooral simpel en voordelig, maar laat de eigenaar volledig aansprakelijk in zijn privévermogen. Zijn de risico’s laag, dan is dit een uitstekende vorm. Zijn de risico’s groter? Dan kiezen ondernemers vaker voor de besloten vennootschap (BV). Een belangrijk onderscheid hierin zit in de mate van aansprakelijkheid van de eigenaar. Aan de hand van onderstaande vragen komt u erachter welke rechtsvorm geschikt is voor uw bedrijf.

3 vragen om de juiste keuze te maken

Goed om te weten: een BV heeft rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat deze op eigen naam vermogen kan opbouwen maar óók schulden kan opbouwen. Het vermogen van de eigenaar van de BV (de aandeelhouder) kan in principe niet door anderen worden aangesproken voor schulden van de onderneming.
Vervolgens is het belangrijk om in te schatten hoeveel winst u denkt te gaan maken in de eerste jaren. De instap-eis van € 18.000,- voor het opstarten van een BV is komen te vervallen. Toch is een BV financieel pas interessant op het moment dat u minimaal € 120.000,- winst maakt. De BV kent namelijk een hoge belastingdruk bij relatief lage winst. Daarnaast is er géén sprake van zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling.
Bent u de enige eigenaar van de onderneming? Vaak is het zo dat financiers in ruil voor hun financiële bijdrage een percentage van uw bedrijf willen hebben. Misschien heeft u met vrienden samen een leuk idee? Dan is het belangrijk om van tevoren goed duidelijk te hebben wie voor welk deel eigenaar is van de onderneming.

Belangrijk: juridische documenten

Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de verschillende rechtsvormen. Gebruik bijvoorbeeld een site als VraagHugo voor meer informatie. Hier kunt u zelf juridische documenten op maat maken. Denk bijvoorbeeld aan de algemene voorwaarden, een privacy statement of een aandeelhoudersovereenkomst.