Volkstuin en verzekering

U verbouwt de lekkerste groenten in uw volkstuin. Maar wat nou als uw gereedschap is gestolen? Of als u ruzie heeft met uw volkstuinbuurman? Lees welke volkstuinschade u wel en niet kunt verzekeren bij ons. 

Volkstuin niet verzekerd met een inboedel- of opstalverzekering

Schade in of rond een volkstuin kunt u vaak niet verzekeren met een inboedel- of opstalverzekering. Ook niet bij Centraal Beheer. De simpele reden? De tuin hoort niet bij uw woning. Toch heeft u er misschien waardevolle spullen liggen. Zoals gereedschap in een tuinhuis. Wordt uw favoriete schoffel of kruiwagen gestolen? Dan is het wel zo fijn als u deze snel kunt vervangen. Zodat u groenten en uw heerlijke maaltijd niet de dupe worden. 

Verzekering via de volkstuinvereniging

Gelukkig zijn er andere manieren om (de spullen in) uw volkstuin te verzekeren. Zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over schade aan uw tuin(huis) of gereedschap. Veel volkstuinverenigingen bieden een collectieve verzekering aan. Vraag bij uw vereniging of dit ook voor u mogelijk is. En check voor welke schade u verzekerd bent, wat de voorwaarden zijn en of u een eigen risico heeft. Misschien niet de leukste klus, maar in geval van schade zullen uw portemonnee en uw tuin u dankbaar zijn. In de voorwaarden staat beschreven welke schade wel en niet is verzekerd. 

Schade aan uw volkstuin melden

Heeft u een kapotte ruit in uw kas of tuinhuis? Of erger: heeft iemand expres uw tuinspullen vernield of gestolen? Dat is flink schrikken. Gelukkig bent u voor dit soort schade vaak verzekerd met een volkstuinverzekering via uw vereniging. Gaat het om diefstal of vernieling? Dan is het belangrijk dat u meteen aangifte doet bij de politie. U krijgt dan een proces-verbaal. Deze heeft u nodig als u een melding maakt van de schade. Bij de meeste verzekeraars kan dit snel via een app of online. Maak ook duidelijke foto’s van de schade. En stuur deze mee als uw volkstuinverzekeraar daar om vraagt. 

Waarvoor kunt u bij Centraal Beheer terecht 

Er zijn situaties die regelmatig voorkomen die niet verzekerd zijn met een volkstuinverzekering. En u dus een andere verzekering nodig heeft om de schade te vergoeden. Hiervoor kunt u wel terecht bij Centraal Beheer. Bijvoorbeeld:
Veroorzaakte u water- of brandschade aan (spullen in) een aangrenzende tuin? Bijvoorbeeld omdat u vergat de tuinslang uit te zetten of omdat u iets te enthousiast uw onkruid wegbrandde? Dit soort schade is verzekerd met onze Aansprakelijkheidsverzekering.
Bent u ervan overtuigd dat uw tuintje steeds kleiner wordt terwijl de gewassen van uw tuiniersbuurman zich steeds meer lijken uit te breiden? Of denkt de buurman dat de ingang van uw tuinhuis op zijn stukje grond ligt? En eist hij daarom dat u de boel afbreekt? Zo wordt het er niet gezelliger op! Komt u er samen niet uit? Onze Rechtsbijstandsverzekering helpt u voordat de rapen gaar zijn.

Tips om fijn te tuinieren in uw volkstuin

Net als thuis heeft u rondom uw volkstuin ook te maken met buren. En maakt u deel uit van een gemeenschap. Zeker als nieuw lid kan het verstandig zijn om extra tijd en aandacht te besteden aan de vereniging. Met de volgende tips draagt u bij aan een goede sfeer:

Gedoe met buren voorkomen? 

Respecteer elkaars tuingrens. En zaai niet te dicht op elkaar. Leent u gereedschap van een ander? Geef het dan op tijd en in goede staat terug.

Help een handje

Heeft uw buurvrouw last van haar rug of gaat ze op vakantie en kan ze daarom haar tuintje niet bijhouden? Bied dan hulp. Ziet u dat het tuinhuis van de buurman is opengebroken? Laat het hem meteen weten.

Draag actief bij.

Help mee op klusdagen, pomp banden van de kruiwagens op als u ziet dat deze leeg zijn. Vele handen maken licht werk.

Schade aan uw volkstuin voorkomen: 4 tips

Schade aan uw volkstuin is vervelend. Zeker als deze niet verzekerd is via uw vereniging. Gelukkig zijn er een boel schades die u zelf kunt voorkomen:
Laat deze dan om de paar jaar controleren door een boomspecialist. Zo voorkomt u dat een zieke of dode boom schade maakt bij harde wind of storm. Ditzelfde geldt voor dakpannen- of platen van kassen of tuinhuizen: controleer regelmatig of ze nog vast zitten. Zeker na een flinke storm.
Sluit deze dan af met een goedgekeurd slot. Heeft u ramen? Vergeet deze dan ook niet goed af te sluiten. Extra tip: plak speciale folie op de ruiten. U kunt dan nog wel naar buiten kijken, maar niemand kan van buitenaf zien wat er in uw schuur staat. 
Waterkranen en -leidingen in volkstuinen zijn populair bij koperdieven. Ze sluipen in de nacht het terrein op om hun slag te slaan met grote schade tot gevolg. Een manier om dit te voorkomen is door de koperen kranen en leidingen te vervangen.

Ze sluipen in de nacht het terrein op om hun slag te slaan met grote schade tot gevolg. Een manier om dit te voorkomen is door de koperen kranen en leidingen te vervangen. Maak dan gebruik van buitenverlichting met bewegingssensors. Plaats deze op verschillende plekken op het terrein. Bijvoorbeeld bij de ingang en de gezamenlijke schuren. Zorg er samen als vereniging ook voor dat alle gebouwen buiten openingstijden op slot zitten.