Neem de fiets mee in het vliegtuig

Op fietsvakantie in Nederland? Dat kan ook anders. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun fiets mee te nemen in het vliegtuig. En gaan op fietsvakantie in het buitenland.

Vakantie 4 mrt 2019 2 minuten

Fiets mee in 't vliegtuig? Dat gaat zo: 

Neem ruim van tevoren contact met de luchtvaartmaatschappij op. Want er is soms beperkt plek voor fietsen in het ruim. En niet elke maatschappij neemt elektrische fietsen mee. De voorwaarden zijn per luchtvaartmaatschappij erg verschillend. Ook de kosten lopen sterk uiteen. Dus: check voor vertrek!

Over het algemeen zijn dit de eisen:

  • de fiets is verpakt in een fietsdoos, fietskoffer of tas
  • de pedalen zijn eraf of opgeklapt
  • het stuur staat in de lengterichting
  • de banden zijn leeg of bijna leeg

Tips van ervaren reizigers 

U kunt een fietsdoos kopen bij een reiswinkel of op het vliegveld. Maar bij de plaatselijke fietsenmaker krijgt u de doos vaak gratis mee. Voor het vervoeren van de fiets is het handig om ‘m pas op het vliegveld in de doos of tas te doen. Neem tape en gereedschap mee. Maar denk er wel aan dat niet alle gereedschap in de handbagage mag! Dat moet in het ruim.

Tip van Centraal Beheer 

Zorg ervoor dat de fiets verpakt is volgens de voorwaarden van de vliegmaatschappij. Anders is de maatschappij niet aansprakelijk bij schade.

Vliegtuig in de lucht

Schade tijdens het vervoer

Controleer of uw fiets nog heel is zodra u de doos, koffer of tas van de bagageband haalt. Zijn er beschadigingen? Maak dan foto's. En vertrek niet van het vliegveld zonder uw schade te melden bij de vliegmaatschappij. Want zij zijn verantwoordelijk voor de bagage zolang die is ingecheckt. Laat de maatschappij meteen een schaderapport maken; een PIR (Property Irregularity Report). En let op: als u de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stelt moet u dat binnen 7 dagen doen. Met de module Bagageverzekering op Reis bij onze Reisverzekering is uw fiets tot € 500,- per gebeurtenis verzekerd.