""

Onbezorgd op vakantie? Houd inbrekers buiten

Nog even en Nederland pakt weer haar koffers voor een welverdiende vakantie. Het risico op inbraak stijgt in de vakantieperiode. Verklein de kans dat uw huis doelwit wordt.
14 jun 2023 4 minuten
Dit kunt u zelf doen om inbraak te voorkomen
Gaat u op vakantie? Deel uw plannen dan niet op Facebook, Instagram of Twitter. U bent namelijk niet de enige die social media gebruikt. Inbrekers kijken online waar er iets te halen valt: #nietdoendus.
Misschien een ‘open deur’ maar laat 's avonds een lichtje aan. Bijvoorbeeld met een tijdschakelaar of slimme verlichting. En trek uw deur niet alleen achter u dicht. Draai uw deuren ook altijd met de sleutel op slot. Zo komen inbrekers niet binnen door met een pasje tussen de sleuf van uw deur te bewegen. Of door te hengelen via uw brievenbus.
Zet uw caravan of auto met dakkoffer niet een week lang voor de deur. Dit is een signaal dat u op vakantie gaat. Plaats tijdens uw vakantie een auto op de oprit: die van de buren of misschien uw 2e auto.
Netjes alle kopjes en bordjes afwassen voor de vakantie? Niet doen! Verspreid wat spullen in uw huis. Dan lijkt het helemaal niet alsof u kilometers verderop op het strand ligt.
Inbrekers spieken vaak naar binnen. Niet alleen om te kijken of er iemand thuis is, maar ook om te zien wat er te halen valt. Sieraden, tablets, tassen, laptops, geld, fotocamera’s slingeren vaak rond. Het zijn niet voor niets de meest gestolen voorwerpen. Berg ze netjes op.
Ramen worden nog wel eens vergeten. Ze staan open of op een kiertje om de warmte naar buiten te laten. Maar inbreken is dan een koud kunstje. Ramen dicht dus!
Kies het liefst voor deur- en raamsloten met het Politiekeurmerk. Daarmee houdt u inbrekers beter buiten en uw eigen spullen binnen. 
Gaat u op reis? Laat het uw buren weten. Zij kunnen uw woning in de gaten houden. Ook kan het slim zijn om een buurtWhatsApp te starten. Een goede buur is beter dan een inbreker in huis.

Toch ingebroken? Raak niets aan en bel direct de politie

De politie komt altijd langs na een woninginbraak. Vaak doen zij sporenonderzoek. Het is dus belangrijk dat u niet meteen gaat opruimen. Na het sporenonderzoek maakt de politie een proces-verbaal. Dit verslag heeft u nodig als u de schade meldt bij uw verzekeraar.

Maak foto’s en meld de inbraak bij uw verzekeraar

Foto’s zeggen soms meer dan een omschrijving. Daarom is het handig als u foto’s maakt van de inbraak. Deze kunt u meesturen met de schademelding. Zodat u duidelijk kunt laten zien wat de schade is. Uw verzekeraar kan u ook vertellen wat u zelf moet regelen en wat de verzekeraar voor u doet.

Uw spullen in en om huis uitgebreid verzekerd

Met onze Inboedelverzekering verzekert u de losse spullen in uw huis én tuin. Bijvoorbeeld in huis uw spelcomputer en sieraden en in de tuin uw BBQ en tuinmeubelen. Maar ook uw fiets en gereedschap in de afgesloten schuur. Wij keren het schadebedrag uit of regelen het herstel.