Onderweg wintersport

Met de auto op wintersport: wat meenemen?

Gaat u op wintersport met de auto? Dan neemt u natuurlijk warme winterkleren mee. Ook uw skispullen mogen niet ontbreken. En uw auto? Die krijgt een laatste check. Maar wat neemt u nog meer mee naar uw wintersportadres?

Vakantie 3 feb 2019 2 minuten

Ik ga op reis en neem mee

Neem naast skispullen, kleren en toiletspullen genoeg eten en drinken mee voor onderweg. Reizen er kinderen mee? Vergeet de spelletjes niet. En maak het gezellig op de achterbank.

Standaard in uw auto

U moet veiligheidshesjes en een gevarendriehoek standaard in uw auto hebben. Hier in Nederland, maar ook in andere landen. Een ijskrabber en antivriesspray zijn ook altijd handig.

Meenemen op wintersport

Paklijst wintersport met auto

In steeds meer Europese steden komen vervuilende auto’s er niet in. Hoe vervuilend uw auto is, laat u vaak zien met een milieusticker. Deze plakt u op uw voorruit. Ook moet u in veel wintersportlanden tol betalen. Ook hier heeft u een speciale sticker voor nodig. Deze noemen we ook wel een vignet.

Gaat u op wintersport en neemt u een skibox mee? Kies dan voor een skibox die goed op het dak van uw auto past. Sluit de skibox af voor vertrek. Wilt u ruimte besparen? Stop dan naast ski’s, snowboards of skistokken ook andere dingen in de box. Schoenen of sokken bijvoorbeeld. En vuile was op de terugweg. Doe er wel een vuilniszak of plastic tas omheen, zodat alles droog blijft.

In sommige landen zijn sneeuwkettingen verplicht bij sneeuw, ijzel, gladheid of ander winterweer. Dit staat meestal met borden aangegeven. Leg uw sneeuwkettingen altijd binnen handbereik in uw auto. En oefen thuis eens met het erop leggen en eraf halen. Vaak geldt er een maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen.

In landen als Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië moet u bij winterweer winterbanden hebben. In Noorwegen, Zweden en Oostenrijk is dit zelfs van 1 november tot en met 15 april verplicht. In sommige landen zijn de eisen voor winterbanden streng. Zo moeten de banden voldoende profiel hebben. Soms moet op de band ook een bergpictogram met sneeuwvlok staan. Dit is in Duitsland bijvoorbeeld het geval als uw winterbanden na 1 januari 2018 zijn gemaakt.

Accu laden

Laatste check van uw auto

Veel mensen vergeten het: controleer altijd uw oliepeil voordat u op wintersport gaat. En vul ook uw ruitensproeiervloeistof aan. Gebruik in de winter een speciale vloeistof met antivries. Komt u onverwachts toch langs de kant van de weg te staan? Dan helpt RoadGuard u zo weer op weg.