Man achter laptop

Bankzaken: nu regelen voor later

Nabestaanden kunnen vaak niet direct bij de rekeningen van een overledene. Deze worden na een overlijden geblokkeerd. Terwijl de nabestaanden wel het afscheid en andere kosten moeten betalen. Hoe voorkomt u dit?

Archief 22 feb 2018 3 minuten

Rekeningen worden vaak direct geblokkeerd

De bank blokkeert na een overlijden gelijk alle rekeningen van de rekeninghouder. Dit is nodig om misbruik te voorkomen. Deze beschermingsmaatregel kan in de praktijk vervelend uitpakken. Nabestaanden kunnen geen geld opnemen of rekeningen betalen vanaf de bankrekening van de overledene. Of er ontstaan betalingsachterstanden, omdat de bank automatische overboekingen stopt. Rekeningen die op meerdere namen staan, blijven wel beschikbaar voor de andere rekeninghouder.

Ga naar de notaris

De bankrekening blijft geblokkeerd. Totdat de erfgenamen kunnen bewijzen dat ze recht hebben op het geld. Hiervoor is vaak een verklaring van erfrecht nodig. Deze kunt u opvragen bij de notaris

Wat kunt u nu al regelen?

Wilt u dit voorkomen? Dan is een volmacht voor uw kind niet genoeg. Deze vervalt namelijk direct als u overlijdt. Met een en/of-rekening kan de mederekeninghouder na uw overlijden wel gewoon geld opnemen en rekeningen betalen. U kunt dus bijvoorbeeld van uw belangrijkste bankrekeningen een en/of-rekening met uw partner of volwassen kind maken. 

Goed om te weten

  • De kosten van het betaalpakket van een en/of-rekening zijn per bank verschillend.
  • Een en/of-rekening voorkomt alleen de blokkering van de bankrekening. Uw nabestaanden hebben meestal toch een verklaring van erfrecht nodig om de erfenis te verdelen.
  • Maak bij een en/of-rekening met uw volwassen kind duidelijke afspraken over de verdeling van het geld. En geef deze verdeling door bij uw belastingaangifte.

Verder lezen?

  • In onze brochure ‘Spaarrekeningen, informatie voor erfgenamen’  leest u welke praktische zaken nabestaanden bij Centraal Beheer moeten regelen. 
  • Uw nabestaanden goed achterlaten? Denk dan ook eens aan een Overlijdensrisicoverzekering. Met zo’n verzekering ontvangen uw nabestaanden eenmalig een bedrag als u overlijdt. Zo zorgt u voor financiële rust in een moeilijke periode.