Oude fietsen

Hoe raakt u uw oude fiets kwijt?

In Nederland zijn er 20 miljoen fietsen. Iedere fietser heeft er gemiddeld 2. Op veel van deze fietsen rijden we niet meer. Omdat ze versleten zijn. Heeft u ook zo’n oude fiets? Lees hoe u er vanaf komt.

Onderweg 19 jun 2020 3 minuten

Gaat uw fiets in het rek?

“Tja, wat moet ik ermee?” Dat denkt u misschien als u naar uw oude fiets kijkt. Wat ooit uw ijzeren vriend was, is nu een roestig geval. Met lekke banden. Maar wat nu? Veel mensen kiezen ervoor om hun oude fiets maar in een fietsrek te zetten. Een weesfiets wordt zo’n fiets genoemd.

Maak er geen weesfiets van

Inmiddels zit 15% van de fietsrekken vol met weesfietsen. Hierdoor kunnen andere fietsers hun fiets niet kwijt. En zoeken ze een andere plek. Die misschien niet zo handig is. Bovendien moet de gemeente al die weesfietsen weer opruimen. Dan kunt u toch beter iets anders doen met uw oude fiets.

Weg met die oude fiets

6 manieren om afscheid te nemen van uw oude fiets 

Sommige gemeentes halen gratis oude fietsen op. Informeer bij uw gemeente of dat ook in uw woonplaats het geval is.

Haalt u gemeente geen oude fietsen op? Dan kunt u de fiets altijd zelf naar de stort brengen. Ofwel naar de afvalpunten of milieustraten, zoals veel gemeentes dat noemen.

Denkt u dat uw fiets nog wel op te knappen is? Ga dan met de fiets naar een fietswinkel in uw buurt. Misschien willen ze deze graag hebben. En misschien krijgt u dan korting als u een nieuwe fiets koopt.

Valt uw fiets niet helemaal uit elkaar? En is er nog wel op te fietsen? U kunt de fiets wegbrengen naar een kringloopwinkel. Misschien knappen ze de fiets wat op. Of verkopen ze het door als een ‘opknappertje’. Het geld dat ze daarmee verdienen, gaat naar een goed doel.

Wilt u geen afscheid nemen van uw oude fiets? Geef uw fiets dan een andere functie. Maak er bijvoorbeeld een bloemenrek van. Een tafeltje. Een lamp. Een barkruk. Of u hergebruikt onderdelen van een fiets. Van fietslampen maakt u bureaulampjes. Van de banden een riem. En van de ketting een fotolijst. Op Pinterest vindt u nog veel meer voorbeelden. Zo blijft uw ijzeren vriend lekker dichtbij.

Sommige goede doelen zijn erg blij met uw oude fiets. Of oude onderdelen van een fiets. Zij verkopen het als oud ijzer. Of ze knappen de oude fiets op, als het nog kan. Om deze vervolgens door te verkopen. Dit doen onder meer Stichting Vila Velha en de stichting Mandela op de Fiets. Het ANWB Kinderfietsenplan knapt kinderfietsen op, en maakt daarmee andere kinderen blij.

Check de accu 

Doet uw oude elektrische fiets het niet meer? Kijk eerst of dit komt door de accu. Als deze kapot is, kan een fietswinkel deze vervangen. Ligt het niet aan de accu, maar is gewoon de e-bike kapot? Dan geldt eigenlijk hetzelfde als voor een ‘gewone’ fiets.

Waar gaat uw e-bike heen?

U kunt de oude elektrische fiets naar uw gemeente brengen. Of naar de fietswinkel, als u een nieuwe wilt kopen. Laat uw oude elektrische fiets in ieder geval nooit buiten ergens achter. Een oude elektrische fiets is echt heel slecht voor het milieu.