Weg met die oude fiets

6 manieren om afscheid te nemen van uw oude fiets 

Sommige gemeentes halen gratis oude fietsen op. Informeer bij uw gemeente of dat ook in uw woonplaats het geval is.

Haalt u gemeente geen oude fietsen op? Dan kunt u de fiets altijd zelf naar de stort brengen. Ofwel naar de afvalpunten of milieustraten, zoals veel gemeentes dat noemen.

Denkt u dat uw fiets nog wel op te knappen is? Ga dan met de fiets naar een fietswinkel in uw buurt. Misschien willen ze deze graag hebben. En misschien krijgt u dan korting als u een nieuwe fiets koopt.

Valt uw fiets niet helemaal uit elkaar? En is er nog wel op te fietsen? U kunt de fiets wegbrengen naar een kringloopwinkel. Misschien knappen ze de fiets wat op. Of verkopen ze het door als een ‘opknappertje’. Het geld dat ze daarmee verdienen, gaat naar een goed doel.

Wilt u geen afscheid nemen van uw oude fiets? Geef uw fiets dan een andere functie. Maak er bijvoorbeeld een bloemenrek van. Een tafeltje. Een lamp. Een barkruk. Of u hergebruikt onderdelen van een fiets. Van fietslampen maakt u bureaulampjes. Van de banden een riem. En van de ketting een fotolijst. Op Pinterest vindt u nog veel meer voorbeelden. Zo blijft uw ijzeren vriend lekker dichtbij.

Sommige goede doelen zijn erg blij met uw oude fiets. Of oude onderdelen van een fiets. Zij verkopen het als oud ijzer. Of ze knappen de oude fiets op, als het nog kan. Om deze vervolgens door te verkopen. Dit doen onder meer Stichting Vila Velha en de stichting Mandela op de Fiets. Het ANWB Kinderfietsenplan knapt kinderfietsen op, en maakt daarmee andere kinderen blij.