Strooiwagen op weg

Boetes bij winters weer

Het witte winterlandschap ziet er in de ochtend prachtig uit. Minder leuk is de dikke ijslaag op uw autoruit. Dat wordt krabben. Want boetes liggen door het winterweer op de loer.

Onderweg 2 dec 2022 2 minuten

Boetes in de winter

U bent eigenlijk al aan de late kant. En u moet de kinderen ook nog naar school brengen. Die dikke sneeuwlaag op het dak van uw auto past eigenlijk niet in het schema. Toch is het belangrijk om niet gehaast op pad te gaan. De politie deelt flinke boetes uit als u zo het verkeer in gaat.

Veilig het verkeer in

Het winterse weer kan het verkeer flink ontregelen. Veiligheid op de weg is dan extra belangrijk. Sneeuw of ijs op de auto zorgen ervoor dat u slecht ziet. Ook zien anderen u door de weersomstandigheden vaak minder goed. Waar kunt u op letten om boetes te voorkomen? Wij zetten het op een rij!

Winterweer op komst?

Deze boetes kunt u beter vermijden

Zorg voor een degelijke krabber in de auto. De politie deelt een bekeuring uit als de voorruit en zijruiten onvoldoende ijsvrij zijn. Alleen een stukje ruit om doorheen te kijken is niet genoeg. Ook bij een beslagen ruit kunt u een boete krijgen. De boete bij rijden met slecht zicht is € 250,-. Het is niet verplicht om de achterste zijruiten en de achterruit ijsvrij te maken. Maar het is wel zo veilig. En nog een voordeel: na een paar weken vrieskou heeft u een stel goed getrainde armspieren.

Er zijn geen harde regels voor het zicht vanuit de auto. Dat betekent dat de politieagent ter plekke bepaalt of uw zicht voldoende is. De agent let er niet alleen op of u goed door de ruiten kunt kijken. Ook een laagje ijs op de spiegels zorgt voor slecht zicht. Maak daarom altijd even de zijspiegels schoon. Spiegels zijn klein maar belangrijk. De politie rekent er zomaar € 140,- voor.

Ga niet rijden met een dikke laag sneeuw op het dak van de auto. Als u gaat rijden, kan de sneeuw eraf schuiven. Hierdoor schrikken achterliggers zich rot. Of kunnen ze niet meer goed zien wat er op de weg gebeurt. U kunt een boete krijgen van € 240,- als er sneeuw op het dak van uw auto ligt.

Uw kenteken moet goed te zien en te lezen zijn. Als dat niet zo is, kan de boete oplopen tot €150,-. Check daarom altijd even uw kentekenplaat. Ook aan de achterkant van uw auto.

Het is altijd goed om overdag de lampen van uw auto aan te doen. Maar bij grijs weer, hevige regen of sneeuwval is het zelfs verplicht. Vergeet u ze aan te doen? Dan kunt u een boete krijgen. U betaalt dan € 150,- voor de koplampen en nog eens € 150,- voor de achterlichten. Dat tikt aan.

In Nederland zijn winterbanden bij winterse omstandigheden niet verplicht. Maar in een aantal andere landen wel. Bijvoorbeeld in Duitsland. 

Bij gladheid, winterse buien of sneeuw is het verstandig om uw snelheid aan te passen. Houd ook rekening met een langere remweg. U zult niet de eerste zijn die bij gladheid door een rood licht glijdt. Bent u benieuwd wat de boete voor uw overtreding is? Op de website van het Openbaar Ministerie kunt u de hoogte van boetes berekenen.

Neem de tijd

Tijd is geld. Maar bij winters weer geldt juist het omgekeerde. Neem ’s ochtends de tijd om uw auto ijs- en sneeuwvrij te maken. Is er vorst of sneeuw op komst? Zet de wekker dan iets eerder. Zo komt u toch op tijd op het werk. Op een veilige manier en zonder boetes.

Natte voeten

Het overkomt de besten. U opent de deur voordat u de sneeuw van de auto afhaalt. De sneeuw valt de auto in, waardoor u de hele dag in een natte auto rijdt. U krijgt er geen boete voor, maar vervelend is het wel. Kom daarom goed beslagen ten ijs met een degelijke krabber en een uitgeslapen hoofd.