Veelgestelde vragen

Bekijk de meest gestelde vragen over Groen dak

Alle veelgestelde vragen over Groen dak

Een groen dak bestaat uit 3 lagen. De onderste laag is een water afvoerende drainagelaag van ongeveer 2 centimeter dik met wortelwerend doek. Deze laag voorkomt wortelgroei, zorgt voor luchtcirculatie en dat het teveel aan hemelwater goed wegloopt.

De tweede laag is de substraatlaag van minimaal 2 cm dik. Deze laag is speciaal voor groene daken gemaakt en houdt water vast.

De derde en laatste laag is de sedummixmat. De mat bestaat uit een mix van 10 tot 12 verschillende soorten sedumplanten (vetplantjes) en is voor 90-95 % volgroeid.

Een groen dak is een plat dak waar planten op groeien. Dat kunnen sedumplantjes zijn, kruiden, mos of gras. Ook struiken en bomen zijn soms mogelijk.

Een groen dak heeft u al vanaf € 85,75 per m2 inclusief aanleg en groeigarantie. Dit is zonder subsidie. En geldt voor daken op de 1e woonlaag, waarbij er geen grind verwijderd hoeft te worden. Heeft u een plat dak op een hogere verdieping, of moet eerst grind verwijderd worden? Dan geldt een meerprijs.

Groendakcoach verzorgt de aanleg van het groene dak volledig. De prijs is inclusief btw, dakinspectie, grind voor randafwerking en afvoerbescherming van de hemelwaterafvoeren. U betaalt geen voorrijkosten en inspectiekosten. Groendakcoach geeft 1 jaar garantie op uw groene dak.

Het is belangrijk om te weten of uw dak geschikt is en of er misschien eerst nog reparaties nodig zijn. Tijdens de dakinspectie bekijkt onze partner of uw dak sterk genoeg is voor een groen dak. Ook kijkt hij naar de kwaliteit van de bestaande dakbedekking. Er wordt geen constructieve draagkrachtmeting gedaan.

Een groen dak kan al aangelegd worden vanaf een oppervlakte van 6 vierkante meter. Van een fietsschuurtje tot een groot plat dak.

Onderhoud van een groen dak is eenvoudig. Zo zorgt u ervoor dat uw dak in goede conditie blijft;

  • Geef uw dak water tijdens droge periodes.
  • Verwijder 1 of 2 keer per jaar het onkruid en verspreid sedummest over het dak.
  • Maak de afvoeren en grindranden vrij.

Op een groen dak kunt u gewoon lopen. Uw dak raakt daardoor niet beschadigd. Gaat u liever niet zelf het dak op? Onze partner Groendakcoach biedt na aanleg ook onderhoudscontracten aan.

Een groen dak moet een waterdichte onderlaag hebben. Vaak is dat het bestaande dak. Het groene dak komt dus boven op de waterdichte laag. Tijdens de dakinspectie controleert Groendakcoach of uw dak geschikt is.

Leuk feitje: de groene daken van het Rockefeller Center in New York hebben nog steeds de groene dakbedekking die in de jaren '30 is aangebracht.

Afhankelijk van uw dak is het mogelijk om een groen dak aan te leggen als u zonnepanelen heeft. Zonnepanelen brengen het meeste op tot een temperatuur van ongeveer 25 graden. Doordat de omgevingstemperatuur door het groene dak lager blijft, kan het rendement van uw zonnepanelen zelfs hoger worden. Neem contact met ons op om samen de mogelijkheden te bekijken.

Voor de uitvoering van deze dienst sluit u een overeenkomst met Groendakcoach. Wij bemiddelen hierin door u in contact te brengen met Groendakcoach. Voor onze bemiddeling ontvangen wij een vergoeding van Groendakcoach.

Ja, onze partner Groendakcoach geeft aan ons door wanneer u bij hen een offerte heeft aangevraagd voor een groen dak. En of u de offerte accepteert.

Wij gebruiken deze informatie onder meer voor klantonderzoek.

Een gewoon plat dak wordt vaak al na 20 tot 25 jaar vervangen. Een groen dak beschermt uw dak tegen warmte, licht en UV-straling. Uw groene dak gaat daardoor 40 tot 50 jaar mee.

We doen ons best u zo goed mogelijk te helpen. Bent u helaas toch ontevreden? Dan horen wij dat graag. Mail ons naar duurzaamwoongemak@centraalbeheer.nl.

Als u niet tevreden bent met ons antwoord op uw vraag of de afhandeling van uw klacht dan kunt u voor meer informatie ook terecht op het Europese platform voor alternatieve geschilbeslechting.

Staat uw vraag er niet tussen?

Bekijk onze veelgestelde vragen en contactgegevens.

Lees meer