Man en vrouw op de bank met een laptop

Lage rente? Ik haal m’n geld van de bank

De spaarrente is laag. En het kan nog lager. Het klinkt dan ook aantrekkelijk om spaargeld van de bank te halen. Denkt u erover om uw geld thuis in een sok of onder het matras te bewaren? Dan is het handig dat u dit weet.
30 aug 2022 2 minuten

Geld thuis bewaren kost ook geld

U mag zelf weten hoeveel geld u thuis bewaart. Maar is dat meer dan € 596,- of € 1.192,- (2023) als u een fiscaal partner heeft? Dan moet u dat wel opgeven bij de Belastingdienst. Ook cadeaubonnen of tegoedkaarten tellen gewoon mee. Geld in huis kost voor de belasting dus evenveel als geld op de bank.

Is geld in huis verzekerd?

Contant geld in huis valt onder de inboedelverzekering. En vaak vallen waardepapieren zoals aandelen daar ook onder. Een inboedelverzekering dekt bij inbraak, brand en waterschade € 250,- tot € 1.500,-. Dat bedrag verschilt per verzekeraar. En dan maakt het meestal niet uit of uw geld in een kluis ligt of niet. De inboedelverzekering van Centraal Beheer vergoedt maximaal € 1.250,- voor het verlies van geld en waardepapieren.

Voor een dure aankoop toch de bank nodig

Wilt u een auto of iets anders duurs kopen? Dan moet u toch naar de bank. Iets dat meer dan € 10.000,- kost mag u namelijk niet contant betalen. Dat bedrag daalt waarschijnlijk naar € 3.000,-. U moet uw geld dan eerst naar de bank brengen. En geld storten kost ook weer geld.

Uw geld veilig bewaren

Uw geld wordt niet meer waard als u het in een oude sok stopt. En het ligt er ook niet veilig. Op een spaarrekening of een deposito is uw geld wel veilig. Gaat de bank failliet? Dan krijgt u van de overheid tot € 100.000,- van uw geld terug. Dat is geregeld in het Depositogarantiestelsel waar Centraal Beheer ook aan meedoet.

Tips: slim sparen bij lage rente

Nederlanders zijn dol op sparen, zelfs nu de rente laag is. Slim. Want het is altijd goed om geld opzij te zetten, voor nu en voor later. Voor nuttige dingen zoals een studie voor de kinderen of extra inkomen naast je pensioen. En natuurlijk is geld er ook om leuke dingen mee te doen. Maar hoe spaar je slim nu de rente laag is? We hebben wel een paar ideeën voor u.