Verschil uitvaart en overlijdens­risico

Hoe zit het?

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat veel mensen een overlijdens­risico­verzekering verwarren met een uitvaart­verzekering.

Kosten van een uitvaart

Ruim 40% van de deelnemers aan het onderzoek dacht dat een overlijdens­risico­verzekering een uitvaart betaalt. Maar daar is de overlijdens­risico­verzekering niet (alleen) voor. Bijna 30% wist niet of dit zo is. Is het fout? Nee, maar het is niet het belangrijkste doel van de overlijdens­risico­verzekering. Wél van een uitvaart­verzekering.

Overlijdens­risico: inkomensverlies

Een overlijdens­risico­verzekering regelt een uitkering voor nabestaanden. Het inkomen van de verzekerde valt na overlijden weg. De uitkering vangt dan kosten op. Als de verzekerde binnen de looptijd overlijdt, krijgen de nabestaanden een uitkering. Daarmee kan bijvoorbeeld de hypotheek worden afgelost. Of de huur worden betaald. Of kosten voor studie van de kinderen worden opgevangen. Of kan gebruikt worden om schulden af te lossen.

Verschil uitvaart- en overlijdens­risico­verzekering

Het is niet gek dat er verwarring is over deze verzekeringen. Alleen al door de namen. In het kort het verschil: een overlijdens­­risico­­verzekering keert alleen uit als u voor de einddatum van de verzekering overlijdt, met deze verzekering spaart u niet. Een uitvaart­verzekering keert altijd uit. U spaart dus eigenlijk voor uw uitvaart. Lees hier meer over de verschillen.

Een bedrag voor nabestaanden

U bepaalt het bedrag dat uw nabestaanden ontvangen. De premie hangt af van:

  • het bedrag dat u wilt verzekeren;
  • uw leeftijd;
  • uw gezondheid;
  • of de verzekerde wel of niet rookt.

Wij verzekeren bijna iedereen. Wilt u weten wat u nodig heeft om uw gezin of partner goed achter te laten? Bereken het eenvoudig. U ziet dan ook wat dit per maand kost. Meestal kunt u voor een paar euro paar maand al veel kosten opvangen.

Uw premie bekijken

In een paar stappen weet u de hoogte van uw premie.

U maakt deze berekening voor de vaste premie

Twijfel? Vraag uw adviseur

Weet u niet zeker welke verzekering het beste bij u past? Of verandert er iets in uw situatie? Vraag een adviseur om met u mee te denken. De Overlijdens­risico­verzekering van Centraal Beheer kunt u zelf afsluiten, of met uw adviseur.