Eerder stoppen met werken

Overlijdens­risico­verzekering en pensioen

We gaan steeds later met pensioen. De AOW-leeftijd verschuift langzaam naar achter. We werken langer door. Maar hoe werkt het als u eerder wilt stoppen? Dit heeft gevolgen voor uw financiële keuzes. En wat als u eerder stopt met werken en er gebeurt iets? Denk eens aan een overlijdens­risico­verzekering.

Eerder stoppen met werken heeft gevolgen voor uw inkomen

Het is goed om stil te staan bij wat u moet regelen. Een goede voorbereiding is dan ook belangrijk. Denkt u aan eerder stoppen? Ga dan na welke inkomsten u niet meer heeft. En hoeveel u bijvoorbeeld moet sparen om dit gat op te vangen. En zijn er opties voor uw hypotheek? Bijvoorbeeld nu extra aflossen voor lagere maandlasten straks. Of hypotheekvormen waarbij u geld kunt opnemen.

Welk bedrag heeft u nodig?

Om te berekenen hoeveel geld u nodig heeft om eerder te stoppen met werken, vindt u op verschillende websites (bijvoorbeeld van sommige pensioenaanbieders) een rekenhulp. Een adviseur kan alle mogelijkheden met u in kaart brengen.

Daarnaast is het belangrijk te bedenken wat er gebeurt als u minder of geen inkomsten heeft. En u iets overkomt. Eerder stoppen met werken heeft ook gevolgen voor uw nabestaanden. Zij krijgen bij uw overlijden een lager inkomen of soms zelfs helemaal geen inkomen. Een overlijdens­risico­verzekering kan een oplossing zijn. Daarmee zorgt u dat uw nabestaanden een uitkering krijgen als u tijdens de looptijd overlijdt. U kunt eenvoudig berekenen welk bedrag uw nabestaanden nodig hebben. Gebruik hiervoor onze rekenhulp.

Vanaf de pensioenleeftijd

Misschien lukt het niet om eerder te stoppen. Krijgt uw partner een uitkering uit het nabestaanden­pensioen (ook wel: partnerpensioen) als u overlijdt nadat u met pensioen was? Kijk op tijd of alles goed geregeld is. Het nabestaanden­pensioen is niet altijd genoeg om alle kosten te blijven betalen. Wilt u alvast meer regelen voor als een van u overlijdt? Dan kunt u denken aan een overlijdens­risico­verzekering. Daarmee krijgen uw nabestaanden eenmalig een bedrag uitgekeerd bij overlijden.
Lees meer over nabestaandenpensioen