8 handige verhuistips

Zo ziet u niets meer over het hoofd

U weet waar uw nieuwe huis staat, maar weet uw gemeente dat ook? De gemeente waar u gaat wonen, of waarbinnen u verhuist, moet binnen 5 dagen weten dat u bent verhuisd. Inschrijven bij de gemeente kan meestal vanaf 3 weken voor uw verhuizing. Te laat inschrijven kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld uw toeslagen of parkeervergunning.

Meld uw verhuizing zo snel mogelijk aan uw energieleverancier. Wilt u na de verhuizing een andere leverancier? Er zijn veel websites waar u energietarieven kunt vergelijken. Vergeet ook niet uw gas, water en licht op te zeggen in uw oude huis. Regel via onze checklist in 3 stappen uw aansluiting op gas, water en licht.

Of u even uw post wilt komen ophalen vraagt de nieuwe bewoner van uw oude huis aan de telefoon. Door een verhuizing kan er heel wat post verloren gaan. Geef uw verhuizing daarom ook door aan andere partijen. PostNL biedt zowel een gratis als een betaalde verhuisservice. Zij informeren partijen waarvan u post ontvangt. En sturen uw post tegen een vergoeding door naar uw nieuwe adres.

Begin op tijd met het regelen van uw aansluiting voor televisie, internet en telefoon. Het duurt ongeveer een maand om uw aansluiting over te zetten naar uw nieuwe adres. Meld uw verhuizing dus op tijd. Zo bent uw snel weer online. Verhuist u naar een nieuwbouwwoning? Vraag dan de projectontwikkelaar of de aansluiting geregeld wordt.

Bij een verhuizing veranderen uw inboedel- en opstalverzekering niet vanzelf mee. Misschien verhuist u naar een grotere of kleinere woning. Of van stad naar platteland. Pas deze verzekeringen daarom op tijd aan. Zo bent u altijd goed verzekerd als u schade heeft in of aan uw nieuwe huis.

Uw huisdier is de weg kwijt naar zijn nieuwe huis. Dan is het maar goed dat hij is gechipt. Geef dus altijd uw nieuwe adres van uw gechipte huisdier door aan de databank. En zorg dat uw telefoonnummer nog klopt. Zo kan uw lieve huisdier weer worden thuis gebracht.

Verhuist u naar een huurwoning en ontvangt u huurtoeslag? Geef dan uw nieuwe huur op aan de Belastingdienst. De Belastingdienst berekent opnieuw de hoogte van uw toeslag. Zo voorkomt u dat u later geld moet terug betalen. Of dat u te weinig huurtoeslag ontvangt.

Begin op tijd met opruimen en ontspullen voor de verhuizing. Hiermee voorkomt u dat u nog verhuisdozen staat in te pakken als de verhuiswagen al voor de deur staat. Lees ook onze tips over uw spullen inpakken voor de verhuizing.