Premie van uw autoverzekering

Zo wordt uw autoverzekeringspremie bepaald

Bij het afsluiten van een autoverzekering let u natuurlijk op de premie. De premie van een autoverzekering verschilt niet alleen per persoon, maar ook per auto. Wat bepaalt de premie? Wij zochten het voor u uit.

Onderweg 28 mei 2020 2 minuten

Factoren die uw autoverzekeringspremie bepalen

Hoe groter het risico, hoe hoger de premie. Het telt bijvoorbeeld mee of u een zware of snelle auto heeft en of u eerder veel schades heeft gehad. Verder bepaalt onder meer de dagwaarde van uw auto de premie van uw autoverzekering. Ook uw leeftijd speelt mee bij het bepalen van de hoogte van de premie. En natuurlijk wat u verzekert!

De premie van een autoverzekering voor jongeren is hoger

Stel: een 18- en een 42-jarige hebben allebei 0 schadevrije jaren en precies dezelfde verzekering. Toch is de premie van de autoverzekering van de 42-jarige lager dan die van de 18-jarige. Hoe komt dit? Uit onderzoek blijkt dat jongere bestuurders vaker schade hebben dan iets oudere bestuurders. Dat brengt hogere kosten met zich mee. Daarom betalen jongeren meer voor hun autoverzekering.

Ook de dekking bepaalt uw premie

Iedereen in Nederland moet zijn of haar auto minimaal voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekeren. Ook kunt u kiezen uit de dekkingen WA + Beperkt Casco en All Risk. De premie van een WA verzekering is meestal lager dan die van een WA + Beperkt Casco en All Risk verzekering. 

Aanvullende verzekeringen

Kiest u aanvullende verzekeringen? Om bijvoorbeeld inzittenden, rechtsbijstand en pechhulp in Nederland of in het buitenland te verzekeren. Dan wordt uw premie ook hoger. U kunt op verschillende websites een premieberekening maken. Probeer het eens uit. Zo krijgt u een goed overzicht van uw premie, op maat voor uw eigen auto.

Inzittenden auto