Looptijdrente

U betaalt minder rente over de hele looptijd van uw hypotheek

 

Wat is looptijdrente

Looptijdrente is de gemiddelde rente die u betaalt tijdens de hele looptijd van uw hypotheek. Als u uw hypotheekrente vastzet voor de hele looptijd van uw hypotheek, dan gaat u toch minder rente betalen. Dit komt omdat als u aflost op uw hypotheek, u terechtkomt in een lagere risicoklasse en uw hypotheekrente wordt verlaagd. Bij het afsluiten van een hypotheek is het dus nuttig om de looptijdrente te berekenen en niet alleen te kijken naar de actuele rentestand bij afsluiten.

Hoe werkt looptijdrente

Een hypotheek is een lening die u moet aflossen. Het bedrag van de aflossing bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. U mag maximaal 100% lenen van de waarde van het huis. Leent u veel minder dan de waarde van de woning, dan is het risico voor de hypotheekverstrekker kleiner. Hypotheekverstrekkers delen die risico’s in in klasses. Komt u door aflossen in een lagere klasse, dan betaalt u minder opslag en dus minder rente. Sommige hypotheekverstrekkers, zoals Centraal Beheer, verlagen automatisch de rente als u in een lagere risicoklasse valt. Bij andere hypotheekverstrekkers moet u de renteverlaging zelf aanvragen. Door die renteverlaging betaalt u dus over de hele looptijd gemiddeld een lagere rente.

Looptijdrente berekenen

U kunt eenvoudig berekenen wat de looptijdrente van Centraal Beheer u oplevert ten opzicht van andere hypotheekverstrekkers. In de berekening stellen we u de volgende vragen:

  • Wat is de waarde van uw woning?
  • Koopt u met of zonder Nationale Hypotheek Garantie?
  • Hoeveel wilt u lenen?
  • Wat is de looptijd van uw hypotheek?
  • Welke hypotheekvorm kiest u?
  • Welke rente betaalt u bij Centraal Beheer?
  • Welke rente betaalt u bij een andere hypotheekverstrekker?

Heeft u al deze vragen beantwoord, dan geven wij een berekening van de besparing met de looptijdrente bij Centraal Beheer.

Bereken uw gemiddelde rente

Voordelen van looptijdrente

Valt u door aflossen in een lagere risicoklasse? Dan ontvangt u bij Centraal Beheer automatisch een lagere rente, daar hoeft u niets voor te doen. Daarmee bespaart u over de hele looptijd van de hypotheek. Kijk dus niet alleen naar de lage aanvangsrente, maar bereken de looptijdrente zelf of vraag uw adviseur naar de looptijdrente.

Handig om te weten