Inbraakpreventie

Maak uw huis veiliger

Om inbraak te voorkomen zijn 2 dingen belangrijk: beveiliging van uw woning en veilig gedrag. Hieronder leest u enkele maatregelen die u kunt nemen.
Bent u net verhuisd? Dan is het verstandig om direct de sloten te vervangen. U weet niet wie er misschien nog een sleutel heeft. U kunt zelf de sloten vervangen. Of overweeg om het een expert te laten doen. Die kan meteen het huis controleren op de kenmerken van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Niet alleen de voordeur

Kijk bij het vervangen van de sloten niet alleen naar de voor- en achterdeur. Het is ook slim om ramen en deuren waar iemand makkelijk bij kan, te voorzien van goede sloten en andere inbraakbeveiliging. Heeft u een schuifpui? Daar zijn speciale sloten voor. Op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen vindt u hier tips over.

Verlichting

Voldoende licht schrikt inbrekers af. Bekijk waar al lampen hangen. En of die voldoende licht geven. Veel mensen gebruiken lampen met een bewegingssensor. Niet alleen om het huis is goede verlichting handig. In huis helpt het om een bewoonde indruk te geven. Een tijdsschakelaar op de lamp zorgt dat er altijd tussen bepaalde tijden licht brandt. Handig als u in het donker thuis komt!

Alarm en camera’s

U kunt uw woning voorzien van camera’s of een alarminstallatie. Beide kunt u koppelen aan een meldkamer. Of u krijgt zelf een melding als er iets aan de hand is.

Samen met uw buren

Is er een Whatsappgroep in uw buurt? Vraag ernaar bij uw buren.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt aan uw huis veel doen om inbraak lastiger te maken. Maar ook uw gedrag is belangrijk. Draait u de deur altijd op slot als u van huis gaat? Laat u een lampje aan als u ergens op visite gaat? Maar denk ook aan waar u ladders en containers neerzet. Maak het inbrekers niet te makkelijk. En natuurlijk: als u op vakantie gaat, deel het dan niet zomaar op sociale media. In de artikelen hieronder vindt u nog meer tips. Ook de website ‘Maak het ze niet te makkelijk’ van de overheid geeft u goede tips om de kans op inbraak te verkleinen.