Hypothecaire inschrijving

De voor- en nadelen

Een hypotheek wordt vastgelegd in het hypotheekregister. Dit noemen we een hypothecaire inschrijving. In de inschrijving staat aan wie en voor welk bedrag een recht van hypotheek is verleend.

Een verhoogde hypothecaire inschrijving

U kunt ervoor kiezen om het bedrag hoger te laten zijn dan het bedrag dat u nu wilt lenen. Dat heet een verhoogde inschrijving.

Wilt u na een paar jaar uw huis verbouwen en heeft u daar geld voor nodig, dan heeft u met de hogere inschrijving van uw hypotheek extra bestedingsruimte binnen de al ingeschreven hypotheek. Wilt u gebruik maken van uw verhoogde inschrijving, dan gaat u naar een hypotheekadviseur. Deze bekijkt uw inkomsten en uitgaven, geeft u advies en vraagt het hogere hypotheekbedrag aan bij de geldverstrekker. U betaalt hiervoor advieskosten. U hoeft niet meer naar de notaris voor deze hypotheekverhoging (zolang de door u gewenste verhoging binnen de verhoogde inschrijving blijft).

Voor- en nadelen

Het voordeel van een verhoogde inschrijving is dat u dus geen notariskosten meer betaalt. Een hoge hypothecaire inschrijving heeft ook nadelen: Wilt u nog een andere lening, dan houdt de geldverstrekker rekening met het bedrag dat is ingeschreven bij het kadaster. Het wordt mogelijk lastiger om een lening bij een andere geldverstrekker te krijgen.

Heeft u geen verhoogde hypothecaire inschrijving, dan kunt u op een ander manier uw hypotheek verhogen.