Hoe lang uw hypotheekrente vastzetten

Wat is verstandig?

 
  • Waar u rekening mee moet houden
  • Vragen die u zichzelf kunt stellen
  • Bereken uw gemiddelde rente

Veel mensen vragen zich af: hoelang moet ik de hypotheekrente vastzetten? Uw rente voor een lange tijd vastzetten geeft u meer zekerheid. Wat is in uw situatie verstandig?

Wanneer kunt u uw rente vastzetten?

Als u een hypotheek afsluit, kiest u voor een rentevast-periode. Gedurende die tijd heeft u zekerheid over de rente die u betaalt. Bijvoorbeeld 10 jaar. Is uw rentevast-periode afgelopen? Dan krijgt u opnieuw een aanbod voor een nieuwe rente en rentevast-periode van uw hypotheekverstrekker. Dit is ook het moment dat u zonder boeterente kunt overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.

Waar moet u allemaal rekening mee houden?

Uw rente vastzetten kost geld

Na afloop van elke rentevast-periode heeft u te maken met de actuele hypotheekrente. Die kan hoger, gelijk of lager zijn dan de rente die u nu betaalt. Hoe langer u de rente vastzet, hoe meer zekerheid u heeft. Maar voor die zekerheid betaalt u een hogere rente.

Uw verwachting wat de hypotheekrente gaat doen

Overleg altijd met uw adviseur wat in uw situatie verstandig is. Want niemand kan voorspellen wat de hypotheekrente gaat doen over een paar jaar. U kunt wel verwachtingen hebben.

  • Verwacht u dat de rente gelijk blijft of gaat dalen? Dan past misschien een kortere rentevaste-periode beter bij u.
  • Verwacht u dat de rente binnenkort gaat stijgen? Dan kunt u misschien beter kiezen voor een langere periode.
  • Weet u niet wat u kunt verwachten? Dan kunt u bijvoorbeeld ook uw risico spreiden. U deelt dan uw lening op in verschillende leningdelen. Elk van deze leningdelen zet u dan tegen verschillende rentes en met een verschillende looptijd vast.

De gemiddelde rente en het aantal risicoklassen

Lost u af op uw hypotheek? Dan komt u met uw hypotheek vanzelf terecht in een lagere risicoklasse. En dat is gunstig. Want een lagere risicoklasse betekent ook dat u recht heeft op een lagere rente. Hoe meer risicoklassen uw hypotheek heeft, hoe vaker u recht heeft op een renteverlaging. Om te zien wat een rentevast-periode u echt kost, moet u dus ook kijken naar de gemiddelde rente.

Overigens hebben veel hypotheken 3 of 4 risicoklassen. Een aantal hypotheken heeft er meer. De Leef Hypotheek van Centraal Beheer heeft er bijvoorbeeld 7. U heeft veel vaker recht op een lagere rente. Bovendien verlaagt de Leef Hypotheek automatisch uw rente zodra u door aflossen in een lagere risicoklasse valt. En dat is bijzonder. Want bij de meeste hypotheken moet u zelf in actie komen om uw renteverlaging te krijgen. U moet dan bijvoorbeeld ook een taxatierapport laten maken.
Meer over de gemiddelde rente

Uw persoonlijke situatie

Gaat u binnen 10 jaar met pensioen?

Is uw pensioen in zicht en heeft u uw hypotheek nog niet afgelost voordat u met pensioen gaat? Kijk dan niet alleen naar uw huidige inkomen, maar ook naar uw pensioeninkomen. De meeste mensen krijgen namelijk een lager inkomen zodra zij met pensioen gaan. Dus is de hypotheekrente laag op het moment van uw nieuwe rentevast-periode? En wilt u ook na uw pensioen in uw huidige woning blijven wonen? Dan kunt u overwegen uw rente lang vast te zetten.

Kunt u een hogere rente betalen na een rentevast-periode?

Verwacht u in de toekomst meer financiële ruimte? Of juist minder? Als u meer financiële ruimte verwacht, kunt u ook meer risico nemen. U kunt dan kiezen voor kortere rentevast-periodes met de lagere hypotheekrentes. Verwacht u minder te verdienen? Dan hebben de meeste mensen graag meer zekerheid. Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen om uw rente voor een langere tijd vast te zetten.

Hoe lang wilt u in uw huis wonen?

Uw rente voor 20 jaar vastzetten terwijl u over een aantal jaar alweer gaat verhuizen. Dat is niet altijd verstandig. U betaalt dan de hoge rente die past bij 20 jaar vast. Terwijl u na een aantal jaren al wilt verhuizen. U kunt dan misschien beter kiezen voor een kortere periode. Maar mag u van uw hypotheekverstrekker de rente meenemen naar uw volgende koophuis? Dan is het misschien wel weer gunstig om uw rente voor een langere tijd vast te zetten. Zeker als de rente nu laag is. Dan kunt u ook voor uw volgende huis gebruik maken van dit lage rentetarief. Bij de Leef Hypotheek kan dit.

Welke rentevast-periode? Laat u goed adviseren

Er zijn een hoop zaken die meespelen in uw keuze voor een rentevast-periode. Laat u daarom goed adviseren. Een onafhankelijk hypotheekadviseur duikt in uw persoonlijke situatie. Hij of zij kan u op maat adviseren over hoelang u de rente vast moet zetten.
Vind een adviseur bij u in de buurt

Kies voor verschillende rentevaste-periodes

U kunt ook uw lening in verschillende delen opknippen. Elk deel zet u dan tegen verschillende rentes en met verschillende rentevast-periodes vast. Op deze manier spreidt u uw risico. Vervalt een rentevaste-periode en is de rente op dat moment heel hoog? Dan heeft u nog het voordeel van de lagere rentes van de andere leningdelen.

Bereken uw gemiddelde rente

Is de actuele rente bij een andere hypotheekaanbieder lager? Dan kan de Leef Hypotheek uiteindelijk toch voordeliger voor u zijn. Dat komt doordat onze gemiddelde hypotheekrente lager uitvalt. Hoe dit werkt, leest u op deze pagina.

Overstappen naar de Leef Hypotheek?

Centraal Beheer verwelkomt u natuurlijk graag als klant. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de Leef Hypotheek:

  • We verlagen automatisch uw rente als u voldoende aflost.
  • U kunt extra aflossen met eigen geld. Onbeperkt en zonder kosten.
  • U sluit de hypotheek af zoals u dat wilt. Zelf online of met uw adviseur.