Moeder en zoon lopen richting hun appartement

Opstalverzekering VvE

Verzeker schade aan uw appartementen­gebouw

  • Altijd samen met de Aansprakelijkheidsverzekering VvE
  • 8% premiekorting als u aangesloten bent bij VvE Belang
  • U kunt zonnepanelen meeverzekeren

Wat is een opstalverzekering VvE?

De Vereniging van Eigenaren Opstalverzekering verzekert schade aan uw appartementengebouw. Voor een VvE zijn de Opstal­verzekering VvE én de Aansprakelijkheids­verzekering VvE verplichte verzekeringen. Met de Opstalverzekering verzekert u bijvoorbeeld schade door storm. Of de schade als u lekkage heeft of brand door kortsluiting. Ook bij inbraak is de schade verzekerd als het gebouw is opengebroken.

Wat verzekert u met de Opstalverzekering VvE?

Met de Opstalverzekering VvE bent u verzekerd voor schade aan uw gebouw. Schade kan veel oorzaken hebben. Daarom hebben we 2 dekkingen op onze Opstalverzekering VvE: Uitgebreid en Totaal. Hieronder leest u wat de verschillen zijn. En kunt u de juiste keuze maken voor uw Vereniging van Eigenaren.

Uitgebreid

Totaal

Inbraak en diefstal
Brand, rook of roet, blikseminslag, ontploffing
Storm, hagel, neerslag
Leidinglekkage
Plotselinge gebeurtenissen
Alleen met keuze voor glasdekking: niet-lichtdoorlatend glas (bv. gevelplaten)

Niet verzekerd
- Overstroming van een primaire waterkering
- Aardbeving
- Fraude of roekeloosheid door de verzekerde

Precies weten wat wel en niet is verzekerd?
Bekijk onze Polisvoorwaarden Opstalverzekering VvE

Onze Opstalverzekering VvE in 1 overzicht?
Bekijk de verzekeringskaart

Dit kunt u extra verzekeren

Glasschade

Een kapotte ruit, gebroken glas in een balkonafscheiding. Met de dekking Glasschade bent u verzekerd voor deze schade. Wanneer u uw premie berekent, kunt u Glasschade kiezen.

Milieuschade

Uw gebouw kan schade aan het milieu veroorzaken. Bijvoorbeeld door een lekkend koelsysteem of een opslagtank. De kosten voor sanering en opruimen kunnen dan flink oplopen. De dekking Milieuschade verzekert u tegen die kosten. Wanneer u uw premie berekent, kunt u Milieuschade kiezen.

Belangrijke informatie als u een premieberekening gaat maken

Wat is herbouwwaarde?

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het gebouw in oorspronkelijke staat te herstellen. Het is belangrijk dat uw VvE altijd weet hoe hoog de herbouwwaarde is. En dat uw verzekeraar het juiste bedrag op de polis heeft staan. Voor de premieberekening kunt u de herbouw­waarde schatten. Of de herbouw­waarde uit uw huidige polis overnemen.

Wilt u een bestaand gebouw verzekeren? 

Neem dan de herbouwwaarde over uit uw huidige polis. Let hierbij op dat u de herbouw­waarde inclusief fundering neemt. U kunt voor de premieberekening de herbouw­waarde ook schatten. Bij het sluiten van de verzekering bent u dan direct verzekerd.

Wat betekent ‘garantie tegen onderverzekering’?

Garantie tegen onderverzekering en herbouwwaarde horen bij elkaar. Het is belangrijk dat de waarde van uw gebouw goed bepaald is. Want onderverzekering kan grote gevolgen hebben.

  • Stel dat een VvE de herbouwwaarde 20% te laag heeft ingeschat. Dan krijgt men bij schade ook 20% minder uitbetaald.
  • Het tekort moeten de eigenaren zelf betalen. Dat kan snel oplopen. Bij een schade van € 400.000,- is dit al € 80.000,-.

Centraal Beheer laat de herbouwwaarde voor u bepalen. Dan krijgt u een garantie tegen onderverzekering. Blijkt bij schade dat de herbouwwaarde door ons te laag is ingeschat? Dan krijgt u toch het hele schadebedrag uitbetaald. Zo loopt u geen risico. Dat is een gerust gevoel.

Wat is eigenaarsbelang?

VvE specialist Monique Schimmel: “Eigenaarsbelang zijn de verbeteringen die een eigenaar zelf heeft gedaan. Het gaat dan om zaken die na de oorspronkelijke oplevering van het appartement verbeterd zijn. Bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer. Weet u hoe dat verzekerd moet worden?”

Bekijk de video voor alle antwoorden.

VvE-specialist Monique Schimmel-Kluin

Luister naar de tips van Monique. Dan weet u hoe u eigenaarsbelang kunt verzekeren.

Vragen die onze specialisten vaak krijgen

Ja een VvE opstalverzekering is verplicht, net als een aansprakelijkheidsverzekering VvE. Dit staat in de splitsingsakte van uw Vereniging van Eigenaren. In 1973 is de wet gemaakt die een VvE verplicht om verzekeringen te regelen in het reglement.
Een schade meldt u zo snel mogelijk! U meldt schade telefonisch op (055) 579 8039 of online. Wij zijn 24/7 bereikbaar en zorgen voor snel schadeherstel en afhandeling van de financiën.
De Opstalverzekering VvE wordt door het bestuur afgesloten namens de VvE. De ledenvergadering geeft akkoord. Lees meer over de taken en verplichtingen van het VvE bestuur.
In veel appartementen zitten woningverbeteringen. Dit zijn Individuele aanpassingen die gedaan zijn na de oorspronkelijke oplevering van een appartement. Denk bijvoorbeeld aan een andere keuken en badkamer. Maar ook een vaste vloer en muren die gestuukt zijn. Of een schuifpui naar het balkon die niet standaard in het appartement zit. Dit noemen we eigenaarsbelang. U kunt als VvE dit eigenaarsbelang meeverzekeren in de Opstalverzekering van uw VvE verzekering. Dan weet u zeker dat de schade hieraan goed verzekerd is.

Zonwering valt niet onder eigenaarsbelang. Is de zonwering aangeschaft door de VvE? Dan kunt u dit verzekeren onder de gemeenschappelijke inboedelverzekering. Is de zonwering aangeschaft door een individuele eigenaar? Dan kunnen zij dit verzekeren via de particuliere inboedelverzekering.
De VvE besluit zelf of eigenaarsbelang meeverzekerd wordt. Kiest uw VvE hier niet voor? Dan is het belangrijk dat dit zelf regelen met een eigen (inboedel)verzekering.  

Voorbeeld:
U plaatste een nieuwe keuken in uw appartement. Helaas is er door lekkage in uw appartement schade ontstaan aan de keuken. Heeft uw VvE eigenaarsbelang niet meeverzekerd? En heeft u dit niet zelf geregeld via uw eigen (inboedel)verzekering? Dan wordt de schade vergoed op basis van de standaard uitvoering bij de eerste oplevering van het appartement.
Hoeveel kost het om een appartementencomplex opnieuw te bouwen? Dat is na een brand vaak lastig te bepalen. Zorg dus dat de VvE altijd weet hoe hoog de herbouwwaarde is. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het gebouw in de oorspronkelijke staat te herbouwen. Dit staat los van de marktwaarde of verkoopwaarde.

U kunt de herbouwwaarde laten bepalen door Centraal Beheer. Dan krijgt u een garantie tegen onderverzekering. Blijkt bij schade dat de herbouwwaarde door ons te laag is ingeschat? Dan krijgt u toch het hele schadebedrag uitbetaald.
Ja, dat kan. Voor elk gebouw is dat anders. Fijn als u ons daar even over belt, dan maken we een voorstel voor u.
Op centraalbeheer.nl/elektrakeuring leest u alles over de elektrakeuring. Bijvoorbeeld de redenen waarom u de keuring moet laten doen. En wat dit betekent voor uw Opstalverzekering VvE. Maar ook wat de kosten van de keuring zijn.
De opstal van uw appartement is meestal voor alle appartementen verzekerd door uw VvE. Woont u voor het eerst in een appartement, dan komt er een hoop op u af. Weet u bijvoorbeeld wat de ‘appartementenclausule’ is? Lees binnen 5 minuten wat via de VvE verzekerd is en wat u als appartementseigenaar zelf aanvullend kan verzekeren.

Ook handig om te verzekeren

Verplicht

Aansprakelijkheids­verzekering VvE

Verzeker schade die door het gebouw ontstaat aan anderen. Of aan spullen van anderen. Bijvoorbeeld door dakpannen die wegwaaien door een storm. Zowel bewoners als bezoekers zijn verzekerd. 

Inboedelverzekering VvE

Verzeker schade aan de gezamenlijke inboedel van uw VvE. Bijvoorbeeld de spullen in de gezamenlijke ruimtes die door de VvE zijn aangeschaft. Dan krijgt u bij storm, brand of water­schade uw gezamenlijke inboedel vergoed.  

Bestuurdersaansprakelijk­heids­verzekering VvE

Verzeker het risico dat u als VvE-bestuurder loopt met uw privé­vermogen. Bijvoorbeeld bij schade door een verkeerde beslissing van het VvE-bestuur. Of fraude door een medebestuurslid.

Rechtsbijstandverzekering VvE

Verzeker de kosten voor juridische hulp. Voor als uw VvE in conflict raakt. Bijvoorbeeld met een aannemer die zijn werk niet goed gedaan heeft. Wij regelen dan deskundige juridische hulp. 

Opstalverzekering VvE afsluiten

Bekijk uw premie en sluit gemakkelijk online af. Heeft u vragen over de premie­berekening van onze VvE verzekeringen? Of heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een offerte? Neem gerust contact op met één van onze VvE specialisten.