De akte van splitsing: welk deel van het gebouw is van wie
In de akte van splitsing, ook wel splitsingsakte genoemd, wordt de splitsing van het gebouw vastgelegd. Oftewel, welk deel is van alle bewoners en welk deel is van de individuele eigenaar. Als koper van een appartement krijgt u het recht om een deel van het appartementsgebouw voor u privé te gebruiken. Dat is uw woning. Tegelijkertijd wordt u mede-eigenaar van het hele gebouw en bent u dus lid van een VvE. Daaronder vallen gemeenschappelijke delen en zaken, zoals de gezamenlijke hal en de lift.
Joey: “De splitsingsakte geeft aan welk deel van het gebouw uw privédeel is en wat de gemeenschappelijke delen zijn. De indeling staat ook aangegeven op de splitsingstekening bij de akte.”
Daarnaast staat in de splitsingsakte:
- Hoeveel iedere eigenaar moet bijdragen aan de kosten en eventuele schulden van de VvE.
- Hoeveel stemmen mag iedereen uitbrengen tijdens de vergadering van eigenaars.
Wat is een hoofdsplitsing en een ondersplitsing?
Soms bestaat uit een appartementencomplex uit meerdere gebouwen. Of heeft een gebouwencomplex meerdere functies, bijvoorbeeld woningen, parkeerplaatsen en winkels. Joey: “Dan worden de appartementsrechten per gebouw of functie opgesplitst. Bij zo’n ‘hoofdsplitsing’ is er één VvE voor de gemeenschappelijke delen en het hele complex samen. Daarnaast is er per gebouw of functie een aparte VvE: de ondersplitsing. Dus de woontoren, garage en winkels hebben elk nog een eigen VvE.”
De hoofdsplitsing regelt de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering
De splitsing is ook van belang bij het verzekeren van het gebouwencomplex. De VvE van de hoofdsplitsing is bijvoorbeeld vanuit de splitsingsakte verplicht om een VvE opstal- en een wettelijke VvE aansprakelijkheidsverzekering voor het hele complex af te sluiten. Maar de VvE’s van de ondersplitsingen kunnen zelf wel een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering afsluiten.
Wettelijk breukdeel bepaalt eigenaarsbijdrage
In de splitsingsakte vindt u ook het wettelijk ‘breukdeel’. Dit breukdeel bepaalt welk deel van het gebouw u als eigenaar uw privédeel mag noemen. Maar ook voor welk deel u moet bijdragen aan de kosten en schulden van het gebouw. Tot slot is het breukdeel van belang voor het aantal stemmen dat u tijdens de ledenvergadering mag uitbrengen.