Bellende man vve

Wat is wel of niet verzekerd via de VvE?

Wat is er via de VvE verzekerd? En wat moeten appartementseigenaars zelf aanvullend verzekeren? VvE specialist Joey Damming zet ’t voor u op een rij.
30 aug 2023 4 minuten

Verzekeringen voor VvE’s

Een VvE kan verzekeringen afsluiten voor alle eigenaars samen. Deze VvE verzekeringen staan op naam van de VvE. De opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn verplicht. Een overzicht:

Verzekert de schade aan uw appartementengebouw. Bijvoorbeeld schade die ontstaat door storm, water, brand of een inbraak. Deze verzekering is verplicht. Een glasverzekering is een extra keuze.

Lees meer over de VvE Opstalverzekering.

Verzekert de schade die door het gebouw ontstaat aan anderen. Of aan spullen van anderen. Bijvoorbeeld door dakpannen die wegwaaien door een storm. Deze verzekering is verplicht.

Lees meer over de VvE Aansprakelijkheidsverzekering.

Verzekert het risico dat u als VvE bestuurder loopt met uw privévermogen. Bijvoorbeeld bij schade door een verkeerde beslissing van het VvE bestuur. Of fraude door een medebestuurslid.

Lees meer over de VvE Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Verzekert de kosten voor juridische hulp als uw VvE een conflict heeft. Bijvoorbeeld met een aannemer die zijn werk niet goed heeft gedaan. De verzekeraar regelt dan deskundige juridische hulp. Een particuliere aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekering dekt deze kosten niet.

Lees meer over de VvE Rechtsbijstandverzekering.

Verzekert de schade aan de gezamenlijke inboedel van uw VvE. Bijvoorbeeld de spullen in de gemeenschappelijke ruimtes van de VvE. Bij storm, brand of waterschade wordt dan de gezamenlijke inboedel vergoed.

Lees meer over de VvE Inboedelverzekering.

bellende man op balkon

Welke verzekeringen heeft u nodig voor een appartement? 

Naast de gemeenschappelijke verzekeringen kan iedere appartementseigenaar aanvullende verzekeringen op eigen naam afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een inboedel- of kostbaarhedenverzekering of een aansprakelijkheids- of rechtsbijstandverzekering. Zodat privé belangen en eigendommen ook verzekerd zijn.

Tips voor het regelen van verzekeringen voor uw VvE en appartement 

Die informatie hebben ze nodig om te bepalen welke verzekeringen ze voor zichzelf afsluiten. Dit geldt zeker voor nieuwe bewoners.
De appartementseigenaars hoeven dan zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Een appartementenclausule beschermt de VvE als één van de eigenaars met opzet schade veroorzaakt. Bijvoorbeeld een woning gebruiken voor een wietplantage of opzettelijke brandstichting. Met een appartementenclausule wordt eventuele schade aan andere appartementen vergoed.
Eigenaarsbelang zijn de woningverbeteringen door de eigenaren van de appartementen. Denk bijvoorbeeld aan vaste vloeren of gestuukte muren. Of een andere badkamer of keuken dan die standaard bij oplevering in het appartement zit. Eigenaarsbelang kan meeverzekerd worden op de verzekering van de VvE. Heeft de VvE dit niet gedaan, dan kan de individuele appartement eigenaar dit zelf particulier verzekeren via een eigen inboedelverzekering.
Spreek af dat een eigenaar aanpassingen of verbeteringen aan zijn appartement schriftelijk doorgeeft aan het bestuur van uw VvE. Want die verbeteringen zijn van invloed op de waarde van het hele appartementencomplex. Het bestuur geeft de veranderingen door aan de verzekeraar. Die zal de woningverbetering, eventueel samen met de verbeteringen in andere appartementen, meeverzekeren op de polis.
Dat is wel zo gemakkelijk. Nog beter is het als ook de inboedelverzekeringen van de afzonderlijke appartementseigenaars bij diezelfde verzekeraar verzekerd zijn. Want zo voorkomt u dat bepaalde dingen dubbel verzekerd zijn of misschien helemaal niet.

Zorg voor een goede en actuele herbouwwaarde

De verzekerde waarde is de herbouwwaarde. Bij een onjuiste verzekerde waarde moeten alle appartementseigenaars bij schade bijdragen aan het tekort. Dit heet ook wel onderverzekering.

Een voorbeeld van onderverzekering

Een appartementsgebouw is verzekerd voor een herbouwwaarde van € 750.000.

  • Brandschade: € 200.000.
  • Herbouwwaarde vóór de brand € 1.000.000.

Het appartementsgebouw is voor € 250.000 onderverzekerd. Dat is 25% van de echte herbouwwaarde. Dat percentage gaat af van de volledige schadevergoeding.

Dit betekent:

  • 75% van de totale schade wordt uitgekeerd. Dus: 75% van € 200.000 = € 150.000.
  • De resterende € 50.000 komt voor rekening van de gezamenlijke eigenaars.
  • Bij een VvE van 4 appartementen betekent dit dat elke appartementseigenaar (bij gelijke verhoudingen in de akte van splitsing) € 12.500 moet bijdragen.
Joey Damming is specialist VvE verzekeringen bij Centraal Beheer
Met de kennis van Joey Damming
Specialist VvE verzekeringen
Joey helpt VvE’s met alle praktische dingen die bij verzekeringen horen. Ook voor (verzekerings)-technische vragen kunt u bij hem terecht.