Dagwaarderegeling Aansprakelijkheidsverzekering

Dagwaarde of reparatie

Met onze Aansprakelijkheidsverzekering bent u goed verzekerd voor schade die u veroorzaakt aan de spullen van anderen. Welk bedrag wij betalen bij schade is verschillend. Soms kunnen spullen gemaakt worden en betalen wij de reparatiekosten. Soms betalen wij de dagwaarde. Op deze pagina leest u hoe dit werkt.

Dagwaarde of reparatie

Welk bedrag wij vergoeden hangt af van de waarde van de beschadigde spullen. Spullen worden minder waard, doordat ze gebruikt worden. Maar ook doordat er steeds nieuwere versies van bijvoorbeeld laptops of telefoons worden gemaakt. Hoe ouder de spullen, hoe minder deze spullen waard zijn. Dit noemen we afschrijving.

Repareren of een vergoeding

Wij betalen maximaal de dagwaarde van beschadigde spullen. Kunnen de spullen gemaakt worden en zijn de kosten voor reparatie lager dan de dagwaarde? Dan betalen we de reparatiekosten. Is reparatie niet mogelijk? Of zijn de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde? Dan betalen wij de dagwaarde. De dagwaarde hangt af van hoe oud of versleten de beschadigde spullen waren.

Wat is de dagwaarde?

De dagwaarde is het bedrag dat het product vlak voor de schade waard was. 

Bekijk onze afschrijvingslijst voor een uitgebreid overzicht

Wilt u precies weten hoe het zit met onze vergoeding? In de afschrijvingslijst ziet u de afschrijvingsperiode en het afschrijvingspercentage. De lijst is een richtlijn. De dagwaarde van beschadigde spullen hangt ook af van het gebruik, het merk en de aankoopprijs.

Een voorbeeld

U stoot de iPhone van een vriend van tafel. Door de val breekt het scherm van de telefoon. Uw vriend kocht de iPhone 2 jaar geleden voor € 800,-. Het scherm van de telefoon kan vervangen worden voor € 200,-. Dezelfde iPhone kost nu € 600,-. Dat is op dit moment de nieuwwaarde. Een iPhone schrijft over 4 jaar af. Dat betekent dus 25% afschrijving per jaar. Omdat de iPhone 2 jaar oud is, schrijven wij in dit geval 50% af van de nieuwwaarde van de telefoon. De iPhone heeft nu een dagwaarde van € 300,-. Wij betalen in dit geval € 200,- aan uw vriend.

Om de waarde te bepalen gebruikt u de afschrijvingslijst. U ziet in de tabel hoeveel procent de beschadigde spullen per jaar minder waard worden. De reparatiekosten van de iPhone in het voorbeeld (€ 200,-) zijn lager dan de dagwaarde (€ 300,-). Daarom betalen wij de reparatiekosten. Zijn de reparatiekosten hoger? Dan betalen wij de dagwaarde van de telefoon.