6 tips

Wat te doen tegen mieren in huis

Mieren zijn liever buiten dan binnen. Toch lopen ze op zoek naar voedsel soms huizen in. Ze kruipen langs de deurpost of het raamkozijn. Met wat geluk ziet u waar ze vandaan komen. Maak zoveel mogelijk kieren en naden dicht. Of roep de hulp in van een klusjesman via onze Klushulp.

Als er niets zoets te halen valt, komen ze niet. Maak dus goed schoon. Zorg dat verpakkingen van voedsel goed afgesloten zijn. Zuig kruimels en etensresten meteen op. Sop ook de tuintafel af en veeg het terras. Schoonmaken helpt ook tegen allerlei ander ongedierte in huis, zoals fruitvliegjes, slakken en zilvervisjes.

Mieren laten een geurspoor achter. Hoe vaker een route gelopen is, hoe sterker het spoor. Zo kiezen steeds meer mieren dat pad. Mieren verdwalen als u een komkommerschijfje of een zakje muntthee op het spoor legt. Maar flink soppen met zeep of azijn en water helpt het beste. 

Mieren hebben een hekel aan sterke luchtjes. Ze lopen niet over: koffiedik, babypoeder, peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Strooi een streep voor uw huis op de plek waar ze binnenkomen. Ook een krijtstreep steken ze niet over. En koperen muntjes of koperdraad vormen ook een goede grens. 

Er zijn lokdozen en mierengif te koop. Maar da's niet zo goed voor het milieu. Er zijn betere oplossingen. Helaas voor de mier zijn die minder diervriendelijk. Zoals kokend water in het nest gieten, eventueel met afwasmiddel met citroen. Begiet een paar dagen achter elkaar alle uitgangen. Azijnwater op de mieren spuiten helpt ook. Meng daarvoor 1 deel azijn met 2 delen water. 

Misschien kunt u het niet over uw hart verkrijgen om ze dood te maken. Omdat mieren toch best bijzondere beestjes zijn. Zet dan een omgekeerde bloempot gevuld met tuinaarde op het mierennest. Binnen 14 dagen heeft de mierenkolonie er hun nest in gemaakt. En er de eitjes in gelegd. De bloempot kunt u nu naar het bos brengen.