Thuis

Duurzaam en goedkoop: ga voor tweedehands

Thuis

'Nieuwe' meubels nodig? Kies dan eens voor tweedehands! Dat is goed voor het milieu én de portemonnee. Bovendien hebben gebruikte meubels meer karakter dan spullen van de meubelboulevard. Gaat u mee op meubeljacht?

23 jul 2019
2 minuten

Vintage is helemaal hip

Vroeger vonden we 't wat armoedig, maar tegenwoordig zijn gebruikte meubels 'vintage'. Want veel van die tweedehands salontafels en eethoeken hebben een heel eigen stijl. Ze zijn uniek. Het is helemaal hip om naast een moderne, strakke bank een protserig tafeltje uit grootmoeders tijd te zetten.

Kosten bij de kringloop

Gebruikte meubels zijn meestal goedkoper dan nieuwe. Behalve echt design of antiek natuurlijk. Maar toch is tweedehands lang niet altijd gratis. Om een eerlijke prijs te bepalen kunt u het beste even op internet zoeken. Bekijk de vraagprijs van vergelijkbare kastjes of bedden. En afdingen kan altijd!

Ga op koopjesjacht

6 tips om unieke meubels te scoren

Er zijn ontzettend veel verschillende websites waar tweedehands meubels te koop worden aangeboden. Met als bekendste natuurlijk Marktplaats.nl. Verkopers laten mensen vaak bieden. Maar het kan ook wel eens goed uitpakken als u de verkoper een mailtje stuurt.

Wist u dat er op Facebook ook verkoopgroepen zijn? Zoek maar eens op 'tweedehands' en uw woonplaats.

Kringloopwinkels schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Typ 'kringloopwinkel' maar eens in op Google. Er zijn er meer in uw buurt dan u denkt. Loop daar regelmatig naar binnen want het aanbod wisselt snel. En als u iets ziet wat u wilt hebben: koop of reserveer het gelijk. Want het is zo verkocht. 

Het meubel is natuurlijk gebruikt. Dus controleer goed of alles nog werkt en heel is. Keer een stoel of een bank om en voel aan de vering. Open en sluit bij een kast alle deuren en lades en paar keer. Check tafels op wiebelende poten.

Als er een klein mankement is, kunt u het waarschijnlijk zelf wel repareren. Maar dan moet de verkoper wel iets van de prijs afdoen!

Meten is weten. Zorg dus dat u precies weet hoe groot de kast, de tafel of het bureau mag zijn. Zodat u niet thuiskomt met een meubelstuk dat niet door de deur past. Of veel te klein is. Mensen kunnen rare dingen kopen in een opwelling!

Soms heeft een meubel een kleine opknapbeurt nodig. Meestal is een nieuwe verflaag al genoeg. En soms moet u de oude laklagen eerst verwijderen. Het hoeft niet altijd heel ingrijpend te zijn. Met een paar nieuwe handgrepen ziet een oud ladekastje er al snel weer fris uit.

Tip: blijf realistisch. Als u 2 linkerhanden heeft, kunt u beter geen tafelbladen gaan verzagen.

Meubels van de vlooienmarkt

Vergeet niet te genieten

Het kopen van tweedehands meubelen kost tijd. Waarschijnlijk meer dan u kwijt bent bij de meubelgigant. Maar de koop van die perfecte gebruikte stoel, boekenkast of oude spiegel levert ook veel op. U heeft een uniek meubel voor een kleine prijs. Hergebruik is duurzaam, dus goed voor het milieu. En (geef maar eerlijk toe) de zoektocht langs websites en kringloopwinkels was hartstikke leuk. De jacht is soms mooier dan de vangst.