Thuis
Thuis

Onderhoud van uw dak: wat kunt u doen?

Buiten is het nat en koud. Binnen geniet u van uw koffie. Dat wilt u graag zo houden. Kijk daarom af en toe hoe uw dak en plafond eruit zien. Waar u op moet letten, ziet u in onze onderhoudskalender.

  • 21 feb 2018
  • 3 minuten
  • 0

U merkt het te laat

Als uw dak lek is, ziet u dat niet meteen. Eerst wordt de bovenste laag van het dak nat. Daar merkt u nog niets van. Daarna wordt de isolatie nat. Dat kan een groot lek betekenen. En een fikse en dure reparatie. Die u veel geld gaat kosten. Deze problemen kunt u voorkomen uw dak goed te onderhouden.

U hoeft het dak niet op

Om het dak te onderhouden, hoeft u er niet op. Kijk buiten of er dakpannen scheef liggen. Heeft u een trap, kijk dan in de dakgoot of daar bladeren liggen. Kijk ook binnen, naar het plafond. Wat het onderhoud verder inhoudt, ziet u in deze kalender.

Zo onderhoudt u uw dak

Voorkom lekkages met de onderhoudskalender

1

Bekijk de onderhoudskalender

Infographic onderhoud dak
2

Kijk nadat het blad valt

Het is goed om regelmatig uw dak en plafond te bekijken. 

Maak er een gewoonte van. Ga bijvoorbeeld steeds kijken na een flinke storm. Of na een flinke bui. “Maar het moment om alles goed te controleren is als de blaadjes van de bomen zijn gevallen”, zegt Zeger Meeuwisse van het Utrechtse onderhouds- en renovatiebedrijf De Handige Meeuwen. Als de bladeren vallen, heeft het meestal nog niet gevroren. “Als er lekkages zijn, zijn die nog klein”, legt Meeuwisse uit, “ ze kunnen dan voor de vorst hersteld worden. Als het vriest worden de lekkages alleen maar groter. En de schade dus ook.”
3

Ga niet zelf aan de slag

Ziet u vochtplekken in het plafond? Of liggen de dakpannen scheef? 

Ga dan niet zelf het dak op. “Dat is gevaarlijk”, aldus Meeuwisse. Beter kunt u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen, die de schade kan herstellen. Het liefst voordat het gaat vriezen. Dan kan de schade meevallen. 

U bent niet verzekerd

Stel dat het water door het dak binnen komt. Dat betekent veel schade. Komt dit door achterstallig onderhoud van het dak? Dan moet u er rekening mee houden dat de verzekering de schade aan uw huis en uw spullen niet betaalt. 

Fijn als u op tijd bent

Ga dus maar regelmatig naar buiten. En kijk omhoog. Check meteen of de tuin en de muren er goed uitzien. Ziet u vochtplekken of scheve pannen, laat een schadeherstelbedrijf dit herstellen. Neem zelf geen risico. Ga naar binnen en geniet van uw koffie. En van het idee dat u er op tijd bij was.