Vader en zoon in de keuken

Slim belastingvrij schenken: dat doet u zo

U heeft voldoende geld en wilt wel iets weggeven. Wie u ook blij maakt, het is altijd leuk om te zien dat een ander ervan geniet. Hoe geeft u uw geld slim weg? We geven 3 tips.

Geldzaken 8 nov 2022 2 minuten

1. Klein bedrag schenken

Elk jaar mag u ieder kind of kleinkind een klein bedrag belastingvrij schenken. Voor kinderen is dat € 6.035,- (2023). Voor kleinkinderen is dat € 2.418,- (2022). Een leuk extraatje voor hen om mee te sparen, (studie)schulden af te lossen of om iets leuks mee te doen. Ook fijn dat u kunt meegenieten en ziet wat er met uw geld gebeurt.

Ouder stel regelt geldzaken

2. Alleen in 2022 nog een groot bedrag schenken

1 keer in uw leven mag u uw kinderen een groot bedrag schenken. Daar geldt wel een aantal regels voor. Het maximale bedrag in 2022 is € 106.671,-. Wilt u in 2022 het maximale bedrag schenken, dan moet uw kind het gebruiken voor de aankoop of de verbouwing van een huis. De hypotheek of een restschuld aflossen mag ook. De uiterste dag dat u belastingvrij grote bedragen kunt schenken, is de dag waarop uw kind 40 jaar oud wordt. Is de partner van uw kind jonger dan 40? Dan geldt deze vrijstelling ook.

Vanaf 2023 wordt dit bedrag flink verlaagd naar € 28.947,-. In 2024 vervalt deze mogelijkheid helemaal!

Voor een studie mag een ouder maximaal € 60.298 schenken. Voor een 'gewone' schenking geldt een bedrag van € 28.947. Dit bedrag mag het kind vrij besteden.3. Schenken aan goed doel

Wilt u de voetbalvereniging in de wijk helpen om een kunstgrasveld aan te leggen? Of wilt u geld geven voor een waterput in een dorp in Oeganda? Er zijn heel veel goede doelen en verenigingen die uw geld heel goed kunnen gebruiken. De gift als aftrekpost gebruiken op uw aangifte inkomstenbelasting? Let er dan goed op dat het goede doel aangemeld is als ANBI (algemeen nut beogende instelling). Voor verenigingen gelden andere regels.