Slim belastingvrij schenken: dat doet u zo

U heeft voldoende geld en wilt wel iets weggeven. Wie u ook blij maakt, het is altijd leuk om te zien dat een ander ervan geniet. Hoe geeft u uw geld slim weg, zonder vooral de Belastingdienst blij te maken? We geven 3 tips.

Geldzaken 2 sep 2020 2 minuten

1. Klein bedrag schenken

Elk jaar mag u ieder kind of kleinkind een klein bedrag belastingvrij schenken. Voor kinderen is dat € 5.515,- (2020). Voor kleinkinderen is dat € 2.208,- (2020). Een leuk extraatje voor hen om mee te sparen, (studie)schulden af te lossen of om iets leuks mee te doen. Ook fijn dat u kunt meegenieten en ziet wat er met uw geld gebeurt.

Ouder stel regelt geldzaken

2. Groot bedrag schenken

1 keer in uw leven mag u uw kinderen een groot bedrag schenken. Daar geldt wel een aantal regels voor. Het maximale bedrag is € 103.643,-. Wilt u het maximale bedrag schenken, dan moet uw kind het gebruiken voor de aankoop of de verbouwing van een huis. De hypotheek of een restschuld aflossen mag ook. Voor een studie of een 'gewone' schenking gelden andere bedragen. De uiterste dag dat u belastingvrij grote bedragen kunt schenken, is de dag waarop uw kind 40 jaar oud wordt. Is de partner van uw kind jonger dan 40? Dan geldt deze vrijstelling ook.

3. Schenken aan goed doel

Wilt u de voetbalvereniging in de wijk helpen om een kunstgrasveld aan te leggen? Of wilt u geld geven voor een waterput in een dorp in Oeganda? Er zijn heel veel goede doelen en verenigingen die uw geld heel goed kunnen gebruiken. De gift als aftrekpost gebruiken op uw aangifte inkomstenbelasting? Let er dan goed op dat het goede doel aangemeld is als ANBI (algemeen nut beogende instelling). Voor verenigingen gelden andere regels.