Beveiligingscamera

Huis beveiligen met camera’s: de regels

Als er in uw huis een beveiligingscamera is, zal een inbreker er minder snel proberen binnen te dringen. En anders heeft u de beelden voor de politie. Maar zitten er regels aan het gebruik van beveiligingscamera’s?

Thuis 1 feb 2024 2 minuten

Inbrekers houden niet van camera's

Een beveiligingscamera helpt om inbrekers buiten de deur te houden. Ten eerste werkt het als afschrikmiddel. Inbrekers gaan dan liever op zoek naar een ander huis zonder cameratoezicht. Wordt er toch ingebroken? Dan heeft u waardevol bewijsmateriaal voor de politie.

U mag uw huis beveiligen met een camera

Als u uw huis beveiligt met een camera, moet u zich wel aan een aantal regels houden. U mag namelijk niet zomaar opnames van anderen maken. Voor een ‘slimme deurbel' gelden dezelfde regels als voor het gebruik van een bewakingscamera.

Regel 1: richt de camera alleen op uw eigendom

Zorg dat de camera niet gericht is op de openbare weg. Ook de tuin of het huis van de buren is voor u verboden terrein. Of het wandelpad dat grenst aan uw tuin. U mag alleen uw eigen woongedeelte filmen. Bijvoorbeeld uw huis, tuin, oprit of uw auto.

Regel 2: laat zien dat er cameratoezicht is

Mensen die bij uw huis komen, moeten weten dat zij worden opgenomen. Plaats daarom een bordje of een sticker bij uw huis waarop staat dat er cameratoezicht is.
Installatie beveiligingscamera

Bewijs voor politie

Is er bij u ingebroken? En heeft u beeldopnamen van de inbraak? Dan kan de politie deze beelden gebruiken om de inbrekers op te sporen. Ook kan de politie dit als bewijsmateriaal gebruiken. Er zijn ook andere manieren om inbrekers buiten de deur te houden. Lees onze tips.