Medewerker in bakkerij

Wat kost een verzuimverzekering? En loont het?

Een zieke medewerker kan heel duur zijn. Zelfs als hij niet meer bij u in dienst is. Gelukkig kunt u zich verzekeren tegen dit soort financiële risico’s. Bijvoorbeeld met een verzuimverzekering. Maar wat kost zoiets eigenlijk?

Zakelijk 17 mei 2018 2 minuten

Een verzuimverzekering beschermt 

De wet verplicht u niet om een verzuimverzekering af te sluiten. Maar het beschermt u wel tegen de hoge kosten van arbeidsongeschikt personeel. Als werkgever moet u namelijk 2 jaar minimaal 70% van het loon van uw zieke medewerker betalen. Volgens sommige cao’s is dit het 1e jaar zelfs 100%. Maar het is in het 1e jaar in elk geval nooit minder dan het minimumloon. Ook bent u verantwoordelijk voor verzuimbegeleiding en re-integratie. 

Soms heeft u meer verantwoordelijkheden

Bent u eigenrisicodrager voor de Ziektewet en de WGA? Dan u heeft nog meer verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld voor ex-medewerkers die in de eerste 2 jaar ziek uit dienst gaan en in de Ziektewet terechtkomen. En voor (ex)-medewerkers die na 2 jaar nog steeds ziek zijn en een WGA-uitkering krijgen. Als werkgever bent u financieel verantwoordelijk voor de 1e 10 jaar van deze uitkering. Een Verzuim WGA Compleet verzekering beschermt uw bedrijf tegen de hoge kosten van al deze risico’s. 

Hoogte van de premie

Elk bedrijf is anders. En dus ook de hoogte van de premie. Als werkgever bepaalt u zelf welke risico’s u verzekert. De dekkingen die u kiest bepalen deels hoeveel u betaalt voor een Verzuimverzekering. Maar ook het aantal medewerkers in uw bedrijf. En het verzuim in het verleden, de totale loonsom en de branche waarin u werkt tellen mee. Zo heeft u invloed op de kosten. Ook is de premie van de Verzuimverzekering aftrekbaar van de belasting als bedrijfslast.

€400,- per dag

Volgens het CBS is de helft van alle medewerkers minstens 1 keer per jaar ziek . Met een gemiddelde duur van 6 werkdagen. Een flinke griepgolf kunt u nog wel ophoesten. Maar wat doet u als een medewerker langdurig ziek wordt? Want een zieke medewerker kost al gauw ruim €400,- per dag. Kunt u deze kosten misschien niet betalen? Een Verzuimverzekering geeft dan een veilig gevoel. En raakt een van uw medewerkers arbeidsongeschikt? Met dit handige stappenplan weet u precies wat u moet doen als uw medewerker zich ziekmeldt.