Kluskennis op kamers

Van grote schoonmaak tot klein trapgat.

Schoonmaken? Een echte student heeft wel wat beters te doen. Pak het 1 keer heel grondig aan. Dan is het makkelijker bij te houden. Tip: schoonmaakazijn is lekker goedkoop, milieuvriendelijk en (bijna) alles wordt er weer schoon mee. Zet ook een fles in de gedeelde gootsteenkast. Met een beetje geluk wordt die nog gebruikt ook.

Een kamer is meteen meer 'eigen' met een leuke kleur op de muur. In kleine ruimtes zijn lichte kleuren een aanrader. En gebruik zo veel mogelijk dezelfde kleur. Dan lijkt zelfs de kleinste kamer een beetje ruimer. Let ook op de lichtinval in de kamer. Gebruik bij twijfel testers. Wilt u liever behangen? Maak het uzelf niet te moeilijk. Er is behang te koop dat u rechtstreeks op de muur kunt plakken. Geen gehannes met een behangtafel in de smalle gang. U smeert de behanglijm op de muur en plakken maar.

Na een lange stapavond is het lekker om ongestoord uit te slapen. Aan lawaaiige huisgenoten kunt u niet zo veel doen. Maar aan daglicht dat de kamer binnenvalt wel. Kies voor verduisterende (rol)gordijnen. Volg de meetinstructies voor het meten en ophangen. Dan schijnt er geen streepje zonlicht door een onvoorziene kier. Extra voordeel: de kamer blijft bij warm weer koeler dan met doorzichtige gordijnen. Dat doet goede dingen voor de concentratie.

De meeste studenten komen ruimte tekort. Dat is niet zo gek, in een kamer van 5, 6, of 12 vierkante meter. Een goedkope oplossing: stellingen of losse schappen. Wat moet er op liggen? Dikke studieboeken op een schap dat aan een gipswandje hangt… Dat gaat niet werken. Dus klop even op de muren. De minste echo is de dikste muur. Daar schroeft u misschien niet zo makkelijk iets in, maar het zit wel stevig vast.

Gebruik altijd pluggen en schroeven en geen spijkers. In de bouwmarkt vindt u de juiste materialen voor uw klus. Zo schrikt niemand wakker omdat de boel ’s nachts bezwijkt. Tentamens geven al stress genoeg. En om te voorkomen dat alles eraf rolt: gebruik een waterpas. Niet bij de hand? Typ in Google ‘waterpas’ en zie wat er gebeurt. Uw kind kan de was doen… Of doet u dat nog?

Niks is vervelender dan klem zitten met de bank in het trapgat van een smalle wenteltrap. Een testronde voor de verhuizing, met meetlat, is de moeite waard. Kan er misschien iets via een raam of balkon naar binnen? Verwijder op de verhuisdag pootjes en losse delen. Schakel huisgenoten in om te helpen sjouwen. Dat is meteen een goede kennismaking. Vooral als ze daarna getrakteerd worden op iets lekkers als bedankje voor hun hulp.

Een echte student heeft wel wat beters te doen