wat mag tijdens fietsen

Wat mag wel en niet op de fiets?

Op de fiets een broodje eten, muziek luisteren of een appje sturen. We doen het allemaal weleens. Maar mag het eigenlijk wel? Laten we de regels eens onder de loep nemen.

Onderweg 25 jun 2019 3 minuten

Veroorzaak geen gevaar

In het verkeer mag u geen gevaarlijke situaties veroorzaken. Zo staat het in de wet. Maar wat is een gevaarlijke situatie? Bijvoorbeeld dat door uw gedrag iemand plotseling moet remmen of uitwijken. Dat geldt overigens voor alle weggebruikers, dus ook voor fietsers.

Een boete voor bellen

Bellen op de fiets is verboden. Behalve als het handsfree kan, net als in de auto. Ook voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het fietsen kunt u een boete krijgen.

Wat doet u op de fiets? 

Herkent u deze voorbeelden?

Een broodje eten op de fiets. Even snel tussen 2 afspraken door. Handig, maar let wel op uw medeweggebruikers. Dus niet slingeren. (Of met losse handen rijden).

Heerlijk om even uw favoriete smartlap mee te zingen op de fiets. Of trappen op de beat van een discostamper. Daar zijn geen verkeersregels voor. Maar zorg er wel voor dat u alles om u heen kunt horen. Zoals die aanstormende auto of een ambulance.

Even bellen op de fiets? Probeer eens handsfree te bellen als u oordopjes heeft. Zo heeft u beide handen vrij voor het stuur.

Vanaf 1 juli 2019 mag u geen telefoon in de hand hebben terwijl u fietst. Dus ook niet meer appen. Dat is wel zo veilig.

wat mag tijdens fietsen

Rij MONO

Ongestoord onderweg. Dat is waar de MONO-campagne van de overheid over gaat. Heeft u hem al gezien? Dus ogen op de weg en niet op een scherm. De afleiding van appjes of berichten van sociale media is nu eenmaal groot. Ook tijdens het fietsen. Het idee van MONO rijden is simpel: zet uw mobiele telefoon op 'niet storen'. Klaar en fietsen maar!