Autovakantie Oostenrijk

Tips voor een reis naar Oostenrijk

In Oostenrijk moet u in het bezit zijn van een geldig Autobahnvignet. Deze kunt u aanschaffen in de vorm van een sticker, maar er is ook een digitale versie. De sticker is in Nederland verkrijgbaar of bij benzinestations langs de Duitse snelwegen. De sticker moet zichtbaar zijn voor u Oostenrijk binnenrijdt. Voor sommige tunnels en wegen moet er nog apart tol betaald worden. Let op: wanneer u een digitaal vignet aanschaft is dit pas na 18 dagen na aankoop geldig.

De boetes voor alcoholmisbruik (promillage boven 0,49) zijn hoog in Oostenrijk. U riskeert een boete tussen € 590,- en € 3630,-. Voor beginnende bestuurders geldt een promillage van 0,1. Boetes voor kleine overtredingen zoals fout parkeren, moet u binnen 14 dagen betalen. Wordt u geflitst dan krijgt u de boete thuisgestuurd en betaalt u binnen 4 weken.

Op de autosnelweg is de maximumsnelheid voor voertuigen tot 3500 kg 130 km per uur. Met een aanhanger mag u er 100 km per uur rijden. Op autowegen geldt een maximumsnelheid van 100 km per uur. Rijdt u met een aanhanger zwaarder dan 750 kg dan geldt er een maximumsnelheid van 80 km per uur. Binnen de bebouwde kom is de snelheid voor iedereen maximaal 50 km per uur.

In Oostenrijk zijn er nog geen milieuzones voor personenauto's. 

Een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, een verbandtrommel en een reservebril (of lenzen) zijn in Oostenrijk verplichte items in de auto.