Onderweg
Onderweg

De fietsende Hollander

Fietsen hoort bij Nederlanders als kaas en klompen. We zijn verknocht aan onze tweewielers. Vooral in grote steden is de fiets favoriet. De toeristen kijken hun ogen uit bij het zien van onze fietsgewoontes.

  • 15 apr 2019
  • 2 minuten
  • 0

Cijfers over fietsen

Nederland heeft meer fietsen dan inwoners. In 2015 waren het er naar schatting 22,5 miljoen. Vorig jaar is het aantal verkochte fietsen gestegen naar 957.000. Nederlanders leren al jong fietsen, gemiddeld als we 5 jaar zijn. En we zijn van plan door te fietsen tot ons 81e!

De voordelen van fietsen

De oer-Hollandse gewoonte om de fiets te pakken heeft veel voordelen. Een van de belangrijkste: het is goedkoop. Maar ook de onafhankelijkheid vinden we fijn. Op de fiets bepalen we zelf hoe laat we vertrekken. En we komen op tijd, want hebben geen last van files.

Hollandse fietsgewoontes

Waar buitenlandse toeristen zich over verbazen

1

De verkeersregels lappen we aan onze laars 

Vooral in grote steden komt het fietsverkeer chaotisch over op toeristen. 

Rode stoplichten worden genegeerd en we fietsen overal. Over pleinen, stoepen en door parken. Opvallend is dat we wel altijd netjes onze hand uitsteken voor we afslaan.

2

Vaak zitten we met meer personen op 1 fiets

Nederlanders vervoeren graag kinderen op de fiets.

In een bakfiets of in een zitje voor- of achterop. Maar ook volwassenen krijgen een lift. We laten iemand op de bagagedrager zitten, of zelfs staan. En ook het stuur wordt gebruikt als zitplaats . En de stang van een herenfiets. Niet zo veilig, maar het gebeurt wel. Ook de manier van achterop springen vinden toeristen verbazingwekkend.

3

We fietsen in onze nette kleren

Vooral Amerikanen verbazen zich hierover. 

Nederlanders fietsen gewoon in hun nette pak of jurk naar hun werk. In Amerika wordt veel meer sportkleding gedragen op de fiets.

4

Op de fiets nemen we van alles mee 

Bij sommige fietsers zit er een hond in een mandje.

En uitpuilende boodschappentassen hangen we aan het stuur. Met 1 hand houden we een kratje bier achterop vast. En na een bezoek aan de bouwmarkt houden we een paar lange latten gewoon onder de arm.

5

We kletsen gezellig door

Nederlanders fietsen vlak naast elkaar. 

En toch gebeuren er maar weinig ongelukken. Zij aan zij fietsend houden we hele gesprekken met elkaar.

6

Ook als het regent nemen we de fiets

Nederlanders fietsen door allerlei weersomstandigheden.

Wind of regen houdt ons niet tegen. We trekken een regenpak of poncho aan en trappen dapper door. Of we houden een paraplu boven ons hoofd.

7

Er zijn fietsen in alle soorten en maten

Van vouwfietsen tot bakfietsen, van ligfietsen tot e-bikes:

Nederlanders fietsen op van alles rond. De stadsfiets is de populairste fiets, die is betaalbaar en heeft weinig onderhoud nodig.

Fietsen is echt gezond

Door elk gefietst uur lever gemiddeld een uur langer leven op. Dat rekenden onderzoekers van de Universiteit Utrecht in 2015 uit. Een gemiddelde Nederlander zit 75 minuten per week op de fiets. Volgens de onderzoekers leven we daardoor ongeveer een half jaar langer! Dus mensen die 'fietsen is gezond' roepen hebben echt gelijk.

Fiets-naar-je-werk-dag

Op 23 mei 2019 is het 'Fiets-naar-je-werk-dag'. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen de auto laten staan. In 2018 meldden 20.399 mensen zich aan om mee te doen. Dat is 33 procent meer dan het jaar daarvoor. Deelnemers steunen een goed doel en maken kans op prijzen. Aanmelden kan via www.fietsnaarjewerkdag.nl.

Speciaal aanbevolen