Fietspad

De fietsende Hollander

Fietsen hoort bij Nederlanders als kaas en klompen. We zijn verknocht aan onze tweewielers. Vooral in grote steden is de fiets favoriet. De toeristen kijken hun ogen uit bij het zien van onze fietsgewoontes.

Onderweg 15 apr 2019 2 minuten

Cijfers over fietsen

Nederland heeft meer fietsen dan inwoners. Naar schatting zijn het er zo'n 25 miljoen. Dat is 1,5 per persoon. In 2018 zijn er ruim 1 miljoen fietsen verkocht. Nederlanders leren al jong fietsen, gemiddeld als we 5 jaar zijn. En we zijn van plan door te fietsen tot ons 81e!

De voordelen van fietsen

De oer-Hollandse gewoonte om de fiets te pakken heeft veel voordelen. Een van de belangrijkste: het is goedkoop. Maar ook de onafhankelijkheid vinden we fijn. Op de fiets bepalen we zelf hoe laat we vertrekken. En we komen op tijd, want hebben geen last van files.

Hollandse fietsgewoontes

Waar buitenlandse toeristen zich over verbazen

Rode stoplichten worden genegeerd en we fietsen overal. Over pleinen, stoepen en door parken. Opvallend is dat we wel altijd netjes onze hand uitsteken voor we afslaan.

In een bakfiets of in een zitje voor- of achterop. Maar ook volwassenen krijgen een lift. We laten iemand op de bagagedrager zitten, of zelfs staan. En ook het stuur wordt gebruikt als zitplaats . En de stang van een herenfiets. Niet zo veilig, maar het gebeurt wel. Ook de manier van achterop springen vinden toeristen verbazingwekkend.

Nederlanders fietsen gewoon in hun nette pak of jurk naar hun werk. In Amerika wordt veel meer sportkleding gedragen op de fiets.

En uitpuilende boodschappentassen hangen we aan het stuur. Met 1 hand houden we een kratje bier achterop vast. En na een bezoek aan de bouwmarkt houden we een paar lange latten gewoon onder de arm.

En toch gebeuren er maar weinig ongelukken. Zij aan zij fietsend houden we hele gesprekken met elkaar.

Wind of regen houdt ons niet tegen. We trekken een regenpak of poncho aan en trappen dapper door. Of we houden een paraplu boven ons hoofd.

Nederlanders fietsen op van alles rond. De stadsfiets is de populairste fiets, die is betaalbaar en heeft weinig onderhoud nodig.

Fietsen is echt gezond

Elk gefietst uur levert gemiddeld een uur langer leven op. Dat rekenden onderzoekers van de Universiteit Utrecht in 2015 uit. Een gemiddelde Nederlander zit 75 minuten per week op de fiets. Volgens de onderzoekers leven we daardoor ongeveer een half jaar langer! Dus mensen die 'fietsen is gezond' roepen hebben echt gelijk.

Fiets-naar-je-werk-dag

Op 14 mei 2020 is het 'Fiets-naar-je-werk-dag'. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen de auto laten staan. In 2019 deden 21.650 mensen mee.