Hollandse fietsgewoontes

Waar buitenlandse toeristen zich over verbazen

Rode stoplichten worden genegeerd en we fietsen overal. Over pleinen, stoepen en door parken. Opvallend is dat we wel altijd netjes onze hand uitsteken voor we afslaan.

In een bakfiets of in een zitje voor- of achterop. Maar ook volwassenen krijgen een lift. We laten iemand op de bagagedrager zitten, of zelfs staan. En ook het stuur wordt gebruikt als zitplaats . En de stang van een herenfiets. Niet zo veilig, maar het gebeurt wel. Ook de manier van achterop springen vinden toeristen verbazingwekkend.

Nederlanders fietsen gewoon in hun nette pak of jurk naar hun werk. In Amerika wordt veel meer sportkleding gedragen op de fiets.

En uitpuilende boodschappentassen hangen we aan het stuur. Met 1 hand houden we een kratje bier achterop vast. En na een bezoek aan de bouwmarkt houden we een paar lange latten gewoon onder de arm.

En toch gebeuren er maar weinig ongelukken. Zij aan zij fietsend houden we hele gesprekken met elkaar.

Wind of regen houdt ons niet tegen. We trekken een regenpak of poncho aan en trappen dapper door. Of we houden een paraplu boven ons hoofd.

Nederlanders fietsen op van alles rond. De stadsfiets is de populairste fiets, die is betaalbaar en heeft weinig onderhoud nodig.