Met de auto naar Italië: 5 tips

Vakantietijd! Tijd om op reis te gaan. Met onze verkeerstips over Italië gaat u goed voorbereid op autovakantie. Op naar 'la dolce vita'!

Onderweg 18 jul 2019 2 minuten

Italiaanse verkeersweetjes

Italiaanse politie werkt met een puntensysteem. Dat geldt ook voor buitenlanders. U krijgt strafpunten bij een overtreding. En bij te veel punten mag u niet doorrijden.  Beginnende bestuurders (< 3 jaar rijbewijs) mogen in Italië niet rijden na een drankje. De boete daarvoor is minimaal € 155,-. 

Toltip: de Viacard

De Viacard is een alternatief voor de tolbadge. U koopt deze kaart bij benzinestations of tabakswinkels. De bedragen variëren van € 25,- tot € 75,-. Met dit tegoed kunt u ook gebruik maken van speciale tolpoortjes. Het verschuldigde bedrag wordt van het kaarttegoed afgeschreven.

Met de auto naar Italië

Dit kun je tegenkomen

In Italië zijn er verschillende tolsystemen. De 'gewone' tolwegen, waar u betaalt bij de poortjes met een creditcard of gebruik maakt van een tolbadge. Maar de Noord-Italiaanse Autostrada Pedemonta Lombarda maakt gebruik van elektronische tolheffing: het free flow systeem. Maakt u gebruik van deze wegen dan moet u zich 15 dagen na gebruik registreren via deze website en betaalt u achteraf.

Italiaanse boetes krijgt u thuisgestuurd. U hoeft dus niet meteen te betalen. Een verkeersboete moet u binnen 60 dagen betalen. Betaalt u te laat dan gaat het boetebedrag omhoog. Maar betaalt u binnen 5 dagen dan krijgt u 30% korting.

Voor personenauto’s gelden in Italië de volgende maximumsnelheden: op snelwegen 130 km per uur, autowegen 110 km per uur en buiten de bebouwde kom 90 km per uur. Voor auto's met een caravan of zwaardere campers gelden maximumsnelheden tussen de 90 en 70 km per uur. Binnen de bebouwde kom is de snelheid voor iedereen maximaal 50 km per uur.

Italiaanse steden als Rome, Milaan, Bologna en Florence kennen milieuzones. Deze herkent u aan de verkeersborden met daarop: Zona a Traffico Limitato (ZTL). Voor sommige steden kunt u als toerist ter plaatse een milieuvignet kopen. In andere steden zijn bepaalde gedeeltes van de stad alleen toegankelijk voor bewoners. De controle hierop gebeurt met camera's en de boetes zijn hoog.

Veiligheidshesjes zijn in Italië verplicht voor zowel de bestuurder als de passagiers in de auto. Verder is de gevarendriehoek een verplicht item. Wanneer u met de auto naar Italië gaat rijdt u vaak ook door Duitsland, Oostenrijk of Frankrijk. Deze landen houden er ook zo hun eigen regels op na.