Met de auto naar Italië

Dit kun je tegenkomen

In Italië zijn er verschillende tolsystemen. De 'gewone' tolwegen, waar u betaalt bij de poortjes met een creditcard of gebruik maakt van een tolbadge. Maar de Noord-Italiaanse Autostrada Pedemonta Lombarda maakt gebruik van elektronische tolheffing: het free flow systeem. Maakt u gebruik van deze wegen dan moet u zich 15 dagen na gebruik registreren via deze website en betaalt u achteraf.

Italiaanse boetes krijgt u thuisgestuurd. U hoeft dus niet meteen te betalen. Een verkeersboete moet u binnen 60 dagen betalen. Betaalt u te laat dan gaat het boetebedrag omhoog. Maar betaalt u binnen 5 dagen dan krijgt u 30% korting.

Voor personenauto’s gelden in Italië de volgende maximumsnelheden: op snelwegen 130 km per uur, autowegen 110 km per uur en buiten de bebouwde kom 90 km per uur. Voor auto's met een caravan of zwaardere campers gelden maximumsnelheden tussen de 90 en 70 km per uur. Binnen de bebouwde kom is de snelheid voor iedereen maximaal 50 km per uur.

Italiaanse steden als Rome, Milaan, Bologna en Florence kennen milieuzones. Deze herkent u aan de verkeersborden met daarop: Zona a Traffico Limitato (ZTL). Voor sommige steden kunt u als toerist ter plaatse een milieuvignet kopen. In andere steden zijn bepaalde gedeeltes van de stad alleen toegankelijk voor bewoners. De controle hierop gebeurt met camera's en de boetes zijn hoog.

Veiligheidshesjes zijn in Italië verplicht voor zowel de bestuurder als de passagiers in de auto. Verder is de gevarendriehoek een verplicht item. Wanneer u met de auto naar Italië gaat rijdt u vaak ook door Duitsland, Oostenrijk of Frankrijk. Deze landen houden er ook zo hun eigen regels op na.