Fietsstuur met metertje erop

Appen op fiets mag vanaf 1 juli niet meer

Al fietsend via WhatsApp even doorgeven hoe laat u thuis bent? Dat kunt u wel vergeten vanaf 1 juli 2019. Vanaf die datum mag appen op de fiets niet meer. En de boete? Die is € 95,-.

Onderweg 7 feb 2019 2 minuten

Boete voor appen in het verkeer

Automobilisten kunnen nu al een boete krijgen als ze appen achter het stuur. Die boete is €  230,-. Maar vanaf 1 juli geldt het appverbod voor bestuurders van alle voertuigen. Dus ook fietsers. Het boetebedrag is afgestemd op bestaande fietsboetes.

Verkeer moet veiliger worden

Naast telefoons mogen bestuurders ook geen tablets, camera's, laptops, navigatiesystemen, mediaspelers en andere elektronische apparaten vasthouden. Met de maatregel moet het veiliger worden op de weg. De overheid wil zo het aantal verkeersdoden terugdringen. Dit is namelijk de afgelopen jaren flink gestegen. Van 570 in 2013 tot 613 in 2016.

Afleiding zorgt soms voor ongelukken

Veel ongelukken in het verkeer komen doordat bestuurders worden afgeleid. Bijvoorbeeld door hun telefoon. Appen zorgt er zelfs het vaakst voor dat ogen niet op de weg zijn gericht. Muziek luisteren en handsfree bellen zorgen ook voor slechter weggedrag.

Schaduw fietsers op fietspad

Veiliger op de fiets

Gaat u een fietsritje maken? Stop dan uw telefoon in uw tas. Doet u uw telefoon in een houder op uw fietsstuur? Bijvoorbeeld omdat u deze als navigatie gebruikt? Stop dan als u een route wilt invoeren. Gesprekken en appjes dempt u door de telefoon op 'niet storen' te zetten.