Onderweg
Onderweg

Auto schoonmaken: 7 handige tips

Uw auto als nieuw? Net zo blinkend en schoon als uit de showroom? Lees onze slimme schoonmaaktips voor de binnen- en de buitenkant van uw auto. Aan de slag!

  • 18 aug 2016
  • 2 minuten
  • 459

Simpel auto schoonmaken

De meeste schoonmaakmiddeltjes om uw auto schoon te houden heeft iedereen in het keukenkastje staan. Of het nu voor het interieur of de buitenkant van uw auto is, ze doen hun werk en zijn niet duur. Ook bespaart zelf uw auto schoonmaken op de kosten van de wasstraat.

Schoonmaken met cola

Cola is zo'n typisch huis-tuin- en keukenmiddeltje. Iedereen weet dat kalkaanslag als sneeuw voor de zon verdwijnt na een colabadje. Maar ook autobanden worden weer diepzwart. En velgen en de uitlaat blinken als nieuw na een schoonmaakbeurt met cola. Cola werkt ook prima bij bevroren autoruiten. Een echt wondermiddel!

Tips voor een schone auto

Binnenkant of buitenkant auto schoonmaken

1

Vlekken in de autobekleding

Wilt u vlekken in het interieur van uw auto schoonmaken? Poets deze met schoonmaakazijn of Vanish. Hardnekkige vlekken in de bekleding kunt u te lijf gaan met garagezeep. Hard voor de vlekken, maar zacht genoeg om de bekleding niet te beschadigen.

2

Vieze luchtjes in de auto

Leg wasdrogerdoekjes onder de voorstoelen of de achterbank.Of zet een bakje gevuld met koffiedik of zuiveringszout (baking soda) in de kofferbak. Dit neemt de vieze luchtjes op.

3

Auto streeploos schoon

De auto gewassen? Vul een emmer water met een dopje glansspoelmiddel voor de vaatwasser. Ook schoonmaakazijn werkt goed. Spoel hier de auto mee af. Nadrogen hoeft niet, uw auto droogt glanzend en streeploos op.

4

Binnenkant ruiten auto schoonmaken 

Met een emmer water, een spons en wat afwasmiddel komt u een heel eind. Zijn uw autoruiten erg vet? Doe er dan een beetje pure alcohol of citroenzuur bij. Gebruik geen ammoniak. Dit kan het rubber om uw ruit beschadigen. Wrijf de ruit droog met een katoenen doek of zeem die geen pluizen achterlaat.

5

Vogelpoep op uw auto

Vogelpoep staat niet alleen vies, het is ook schadelijk voor de autolak. Zuur uit de poep veroorzaakt lelijke plekken. Haal vogelpoep daarom zo snel mogelijk weg met een zachte, vochtige doek. Is de poep al ingedroogd, week het dan eerst los door er een natte krant op te leggen. Verwijder daarna voorzichtig de poep. Zaadjes kunnen de laklaag ook beschadigen.

6

Aangekoekte insecten

Vieze insecten op de voorruit of bumper? Doe een sinaasappelnetje om een spons en de ruiten blinken weer! De laklaag heeft meer zorg nodig. Leg een paar hete doeken op de vieze plekken, even inweken, afnemen met een vochtige spons en de auto is als nieuw!

7

Handige schoonmaakhulpjes

Een tandenborstel, wattenstaafjes, cocktailprikkers of een nagelborstel zijn handig bij het schoonmaken van lastige hoekjes en kieren in de auto. De naden van de bekleding bijvoorbeeld. Of de hoekjes van de middenconsole. Met deze hulpjes blijft er geen vuiltje achter!

Krassen in de autolak

Na het schoonmaken zijn kleine krasjes in de lak goed zichtbaar. De gouden tip om ze te lijf te gaan? Een beetje tandpasta op een zachte doek en poetsen maar! Maak de plek van de kras wel eerst schoon. Anders veroorzaakt vuil nieuwe krassen. En dat is zonde van de moeite.

Vieze geur door airco

Soms is de airco in de auto de oorzaak van een muffe, vieze lucht. Het helpt om de airco 5 tot 10 minuten voor uw bestemming uit te zetten. Dan kan het vocht verdampen en krijgen de bacteriën die het luchtje veroorzaken geen kans.


Speciaal aanbevolen