Glimmende auto

Auto schoonmaken: 7 handige tips

Uw auto als nieuw? Net zo blinkend en schoon als uit de showroom? Lees onze slimme schoonmaaktips voor de binnen- en de buitenkant van uw auto. Aan de slag!

Onderweg 24 feb 2021 2 minuten

Simpel auto schoonmaken

De meeste schoonmaakmiddeltjes om uw auto schoon te houden heeft iedereen in het keukenkastje staan. Of het nu voor het interieur of de buitenkant van uw auto is, ze doen hun werk en zijn niet duur. Ook bespaart u op de kosten van de wasstraat als u uw auto zelf schoonmaakt.

Een beetje extra aandacht

Uw auto staat misschien vaker stil dan normaal. Ongemerkt verzamelen stof, Saharazand en vogelpoep zich aan de buitenkant. En de binnenkant kan ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Hoelang ligt die koffiebeker eigenlijk al achterin?

Tips voor een schone auto

De binnen- en buitenkant van uw auto schoonmaken

Wilt u vlekken in het interieur van uw auto schoonmaken? Poets deze voordelig weg met schoonmaakazijn. Hardnekkige vlekken in de bekleding kunt u te lijf gaan met garagezeep. Hard voor de vlekken, maar zacht genoeg om de bekleding niet te beschadigen.

Ruikt uw auto een beetje muf doordat hij vaker stilstaat? Zet een bakje gevuld met koffiedik of zuiveringszout (baking soda) in de kofferbak. Dit neemt de vieze luchtjes op. Leg voor een frisse geur een wasdrogerdoekje of geurbuiltje onder de stoel. Of ga voor de natuurlijke luchtverfrisser: een buideltje lavendel of geurende thee.

Met een emmer water, een spons en wat afwasmiddel komt u een heel eind. Zijn uw autoruiten erg vet? Doe er dan een beetje pure alcohol of citroenzuur bij. Gebruik geen ammoniak. Dit kan het rubber om uw ruit beschadigen. Wrijf de ruit droog met een katoenen doek of zeem die geen pluizen achterlaat.

Als u toch aan het schoonmaken bent: haal alle 'prutjes' uit uw auto. Stofzuig alle hoekjes en vakken. Klop de matten goed uit. Leg alleen terug wat u echt nodig heeft. Vergeet de kofferbak niet. Wat zwerft hier nog rond?

Vogelpoep is schadelijk voor de autolak. Zuur uit de poep veroorzaakt lelijke plekken. Haal het daarom zo snel mogelijk weg met een zachte, vochtige doek. Is de poep al ingedroogd, week het dan eerst los door er een natte krant op te leggen. Verwijder daarna voorzichtig de poep. Zaadjes kunnen de laklaag ook beschadigen.

Vieze insecten op de voorruit of bumper? Doe een sinaasappelnetje om een spons en de ruiten blinken weer! De laklaag heeft meer zorg nodig. Leg een paar hete doeken op de vieze plekken, even inweken, afnemen met een vochtige spons en de auto is als nieuw! Ook slim om even te doen na een voorjaarsritje.

Een tandenborstel, wattenstaafjes, cocktailprikkers of een nagelborstel zijn handig bij het schoonmaken van lastige hoekjes en kieren in de auto. De naden van de bekleding bijvoorbeeld. Of de hoekjes van de middenconsole. Met deze hulpjes blijft er geen vuiltje achter!

Krassen in de autolak

Na het schoonmaken zijn kleine krasjes in de lak goed zichtbaar. De gouden tip om ze te lijf te gaan? Een beetje tandpasta op een zachte doek en poetsen maar! Maak de plek van de kras wel eerst schoon. Anders veroorzaakt vuil nieuwe krassen. En dat is zonde van de moeite.

Vogelpoep op auto